Nauka

Avion "Solar Impuls 2" savladao prvu etapu

Avion "Solar Impuls 2" savladao prvu etapu
Avion "Solar Impuls 2" savladao prvu etapu

MUSKAT - Avion "Solar Impuls 2" sletio je večeras bez problema u Omanu, svoju prvu etapu na putu oko svijeta bez goriva, prenijela je agencija AFP.

Revolucionarna letilica, koja leti isključivo zahvaljujući energiji sunca, obavila je svoj prvi let od Abu Dabija, prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Muskata, glavnog grada Omana, za 13 sati i dvije minute.

Za komandama je bio Švajcarac Andre Boršberg, dok će njegov kopilot i zemljak Bertran Pikar pilotirati avionom tokom sutrašnje etape, od Muskata do indijskog grada Ahmedabada.

"SI2" je poletio sa aerodroma u Abu Dabiju jutros u 07:12 časova po lokalnom vremenu (03:12 GMT), a sletio je na aerodrom u Muskatu u 20:14 časova (16:14 GMT).

U narednih pet mjeseci jednosjed će preletiti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na raznim lokacijama širom svijeta, ukupno 12 etapa, i promoviše kampanju o čistim tehnologijama.

To je jednosjed sa 17.248 solarnih ćelija koje snabdjevaju avion sa obnovljivim izvorima energije, a raspoređene su po krilima aviona dugim 72 metra, gotovo koliko i krila Erbasa A380.

Avion je načinjen od ugljeničnih vlakana tako da je težak svega 2,5 tona, poput većeg automobila, ili svega jedan odsto težine Erbasa.

Boršberg je naveo da je cilj da se stvori svijest o zamjeni "stare zagađujuće tehnologije sa čistim i efikasnim tehnologija".

"Želimo da podjelimo našu viziju o čistoj budućnosti", kazao je za AFP Pikar, ističući da njihova misija treba da doprinese borbi protiv klimatskog zagrijavanja promocijom "novih zelenih tehnologija".

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije