Nauka

Banjalučkom studentu uručena "Pupinova nagrada"

Banjalučkom studentu uručena "Pupinova nagrada"
Banjalučkom studentu uručena "Pupinova nagrada"

NOVI SAD – Aleksandar Pajkanović, student Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, ovogodišnji je laureat "Pupinove nagrade Matice srpske za master rad“ - nagradu je dobio za "Kontrolu invalidskih kolica pokretima glave“.

Prestižna nagrada Pajkanoviću je uručena  u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

"Invalidska kolica lično sam isprobao i uspio sam da ih navodim po laboratoriji isključivo pokretima glavom. Kolica su namjenjena paraplegičarima i kvadriplegičarima, dakle invalidima u izuzetno kompleksnom zdravstvenom stanju" - ističe Pajkanović za Srnu.

On napominje da su invalidska kolica kojim paraplegičari upravljaju glavom - istraživanje, koje je u samom povoju.

"U pitanju je eksperiment i nikako se ne može govoriti  da su takva invalidska kolica gotova stvar. Da bi se ona našla u praktičnoj primjeni, bio bi potreban dugotrajan zajednički rad velikog broja istraživača i to iz različitih naučnih sfera.

Ipak, moj rad je na stolu, i, kome se učini zanimljivim i ostvarivim, stojim mu uvijek na raspolaganju“ - precizira Pajkanović.

Ideju za svoj rad dobio je u razgovoru sa paraplegičarima i kvadripelgičarima u Banjaluci.

"U razgovorima u banjalučkom Zavodu` Miroslav Zotović`,stekao sam sliku o  složenosti njihove zdravstvene situacije. Praktično, jedino što im je ostalo su ti pokreti glavom, što me navelo da pokušam mojim master radom da napravim  priču o kolicima koje bi mogli sami pokretati“ - pojašnjava Pajkanović.

Dobitnik "Pupinove nagrade“ trenutno radi na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka (FTN), gdje je i na doktorskim studijama.

Nagrađeni master rad Aleksandra Pajkanović dio je projekta koji je finansiralo Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

Uz povelju, Pajkanoviću je pripao i novčani iznos od 50.000 dinara (oko 430 evra).

Osim Pajkanoviću,  ravnopravno su dodjeljene dvije druge i tri treće  "Pupinove nagrade“.

Drugu nagradu ravnopravno su dobili Branislav Stanković sa Fakulteta za fizičku hemiju iz Beograda i Veljko Dimović sa kragujevačkog Fakulteta inžinjerijskih nauka.

Ravnopravni dobitnici treće nagrade su Edvin Pakoci, Robert Mak i Aleksandar Antić, sva trojica sa navosadskog FTN-a.

"Pupinova nagrada“ ustanovljena je u pomen na  Mihajla Pupina,velikog srpskog  i svjestkog naučnika, svojevremeno stipendiste i dobrotvora Matice srpske.

Nagrada se  dodjeljuje se za studentske radove koji predstavljaju doprinos tehničkim i prirodnomatematičkim disciplinama kojima se bavio Pupin.

Prema propozicijama, nagrada se dodeljuje od 1996. godine u intervalu od tri godine  iz Fonda "Mihajlo Pupin“ i sredstava Matice srpske, a novčanu podršku ovogodišnjoj dodjeli te nagrade pružila je Naftna industrija Srbije (NIS).

"Pupinovom nagradom Matice srpske“  obilježava se 160 godina od rođenja Mihajla Pupina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije