Nauka

Baterija za pejsmejkere koju pune otkucaji srca pacijenata

Baterija za pejsmejkere koju pune otkucaji srca pacijenata
Foto: N.N. | Baterija za pejsmejkere koju pune otkucaji srca pacijenata
N.N.

​Milioni ljudi širom svijeta zavise od pejsmejkera i drugih uređaja koji im omogućavaju da žive. Problem je u tome što ti uređaji rade na baterije koje je potrebno mijenjati na pet do deset godina, a to znači novu operaciju za pacijenta. Ovo je skup i rizičan poduhvat jer uvijek postoji mogućnost od komplikacija i infekcija.

Tim naučnika sa Dartmouth koledža vjeruje da je pronašao način kako da se to izbjegne. Oni su razvili implatabilni biomedicinski uređaj koji se puni energijom iz srčane aktivnosti. Ovaj uređaj pretvara kinetičku energiju srca u električnu energiju koja može da pokrene čitav niz implantabilnih uređaja.

Najbolje od svega je što se on može primijeniti kao dodatak na postojećim uređajima kao što su pesmejkeri, a toliko su ojsetljivi da čak i najmanji pokret koriste za generisanje električne energije. U pitanju je uređaj zasnovan na tankom sloju polmernog piezoelektričnog filma nazvanog PVDF, a modul u kome se on nalazi može da se iskoristi i za dodatne funkcionalnosti – recimo za postavljanje senzora za prikupljanje podataka o zdravlju pacijenata u realnom vremenu.

Uređaj je biokompatibilan, lagan, fleksibilan, tankog je profila i skalabilan, tako da se ne uklapa samo u trenutne modele pejsmejkera, već omogućava lako povezivanje i sa budućim modelima pejsmejkera i ostalih implatabilnih modula koje će napajati električnom energijom. Trenutno je završen prvi krug istraživanja na životinjama koji je dao odlične rezultate, a ako sve bude po planu, ova „baterija“ biće komercijalno dostupna za pet godina.

(PCPress/Engadget)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije