Nauka

Baterije će u budućnosti biti bazirane na vodi

Baterije će u budućnosti biti bazirane na vodi
Baterije će u budućnosti biti bazirane na vodi

Nažalost, bilo je potrebno da eksplodira nekoliko desetina telefona kako bismo shvatili da živimo u svijetu vrlo opasnih litijum-jonskih baterija kakve se koriste u najvećem broju današnjih telefona.

Iako postoje brojni projekti koji se nadaju da će riješiti ovaj problem, nijedan nije blizu tome da postane stvarnost, a razlog tome su poprilično skupa i dugotrajna naučna istraživanja.

Naučnici s Harvarda napravili su prototip baterije koji nije toksičan, a uz to je i dugotrajniji od bilo kojeg litijum-jonskog rješenja. Tzv. "protočne baterije" bazirane su na organskim molekulima u neutralnom pH vodenom rješenju, a očekuje se da će trajati više od deset godina, što je ogroman napredak u odnosu na sadašnju tehnologiju baterije.

Ovo ipak nije prvi takav dizajn baterije, ali je onaj koji bi mogao da ispravi mnoge probleme koji su se pojavljivali u prošlosti. Kao rezultat istraživanja, baterije su sada nekorozivne i jeftinije za proizvodnju, što ih čini idealnim kandidatom za industrijsku upotrebu.

Iako ovaj prototip u većoj mjeri za cilj ima rješenje problema litijum-jonskih baterija, pitanje je šta nas tačno čeka u bliskoj budućnosti, ali budući da današnji uređaji zahtijevaju više snage i puno više radnih sati, krajnje je vrijeme da razvoj na tom planu postane brži i efikasniji.

(Zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije