Nauka

BiH 72. po inovacijama, Srbija 46., Hrvatska 42.

BiH 72. po inovacijama, Srbija 46., Hrvatska 42.
BiH 72. po inovacijama, Srbija 46., Hrvatska 42.

Srbija je na 46. mjestu na listi od 141 zemlje po inovacijama - pokazao je izvještaj o inovacijama međunarodne poslovne škole INSEAD i Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine /WIPO/.

Srbija je po efikasnosti inovacija na sedmom mjestu, ali je po uslovima za inovacije, koji podrazumijevaju i obrazovanje, poslovno okruženje i izdvajanja za istraživanje i nauku, na 65. mjestu.

Kada je riječ o znanju, uticaju znanja na produktivnost, korišćenju novih tehnologija u organizaciji posla, Srbija je na 36. mjestu – prenosi sajt "Euraktiv.rs".

Srbija je za stanje inovacija dobila ukupno 40 bodova, što je svrstava iznad prosjeka za grupu zemalja sa višim srednjim prihodima, kojoj i sama pripada, a čiji je prosjek 35,42 - navodi se u izvještaju.

Iz te kategorije najbolja je Letonija, na 30. mjestu, a za njom slijede Malezija /32./, Kina /34./, Litvanija /38./, Bugarska /43./ i Crna Gora, koja je neposredno ispred Srbije /45./, dok su lošije rangirane Rumunija /52./, Makedonija /62./ i BiH /72./, kao i neke druge zemlje koje nisu iz regiona, kao što su Meksiko i Belorusija.

Na boljoj poziciji su se našle i dvije zemlje bivše Jugoslavije Slovenija /26./ i Hrvatska /42./, koje spadaju u kategoriju zemalja sa visokim prihodom po stanovniku.

Srbija je na 86. mjestu prema nivou razvijenosti poslovanja, što uključuje i saradnju različitih sektora društva, poput univerziteta i biznisa, udjela zaposlenih na mjestima koja iziskuju visoku stručnost, priliva direktnih stranih investicija i programa usavršavanja koje pružaju firme zaposlenima.

Loše 78. mjesto Srbija zauzima i po razvijenosti tržišta, poput zaštite investitora, konkurencije i mogućnosti dobijanja kredita.

Srbiji ocjenu najviše popravlja rezultat u pogledu znanja i tehnologije, gdje je na 29. mjestu sa ocjenom 40, što je rezultat koji je bliži zemljama sa visokim prihodima čija je prosječna ocjena 44.

U poređenju sa prošlom godinom Srbija je u ukupnom indeksu napredovala za devet mjesta, što je u najvećoj mjeri rezultat realnog napretka, ali je uticaj imala i promjena samog indeksa.

Lista obuhvata 141 privredu, koje pokrivaju 94,9 odsto svjetskog stanovništva i 99,4 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije