Nauka

Bil Gejts zabrinut zbog vještačke inteligencije

Bil Gejts zabrinut zbog vještačke inteligencije
Bil Gejts zabrinut zbog vještačke inteligencije

VAŠINGTON - Osnivač "Microsofta" Bil Gejts smatra da bi trebalo da budemo zabrinuti zbog prijetnje koju predstavlja vještačka inteligencija, odnosno zbog mogućnosti da ta inteligencija postane previše moćna da bi mogla i dalje da bude držana pod kontrolom.

Gejts je takav stav iznio četujući na društvenoj mreži Reddit, a povodom ranije izjave direktora "Microoftovog" ogranka - "Microoft riserch", Erika Horvica, koji "ne vjeruje da čovjek neće na kraju izgubiti kontrolu nad nekim oblicima inteligencije", prenosi BBC.

Osnivač međunarodnog servisa za internet plaćanje PayPal, Ilon Mask, prvi čovjek kompanije "Tesla", Stiven Hoking, takođe su ranije upozorili na opasnost od toga da vještačka inteligencija može da evoluira u stadijum u kojem čovjek više neće moći da je kontroliše.

Hoking čak smatra da bi uređaji sa vještačkom inteligencijom mogli da dovedu do kraja ljudske rase.

"Pripadam onima koji su zabrinuti zbog superinteligencije", napisao je Gejts. "U prvo vrijeme će mašine obavljati dosta posla za nas, a da nisu superinteligentne. To bi trebalo da bude pozitivno, pod uslovom da dobro upravljamo tim mašinama", poručio je on i dodao da će nakon više decenija njihov razvoj biti takav da će postati zabrinjavajući, zbog čega se slaže sa Maskom i drugima koji ne shvataju zašto se za to niko ne brine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije