Nauka

Boing napravio najlakši materijal na svijetu (VIDEO)

Boing napravio najlakši materijal na svijetu (VIDEO)
Boing napravio najlakši materijal na svijetu (VIDEO)

Kompanija Boing je objavila video u kome se vidi njihovo novo nevjerovatno dostignuće mikrolatični metal koji je kako tvrde brojni naučnici "najlakši materijal na svijetu".

Mikrolatik je 3D-otvorena ćelijska polimer struktura koja je načinjena od malih šupljih metalnih cijevi koje su ispletene u dijagonalnom vezu sa malim otvorima između njih.  

Ovaj video daje i interesantne primjere mogućeg korišćenja ovog materijala, kao što su strukturne komponente u avio i svemirskoj industriji. Mikrolatik može da sačuva mnogo na težini letjelica i da ih samim tim učini efikasnijim.  

Još jedan primjer primjene nevjerovatnih funkcija ovog materijala dala je Sofia Jang, istraživač naučnik iz HRL Laboratorija u izazovu sa bacanjem jajeta.  

"Ako obmotate jaje u mikrolatik i bacite ga sa 25 sprata zgrade, slobodno možete da se kladite da će ovaj materijal absorbovati svu silu koje jaje prilikom udara osjeća i da će ostati netaknuto", zaključila je Jang.  

Mikrolatik je nastao 2011. godine i tada su njegovi kreatori tvrdili da je 100 puta lakši od stiropora.  

- Trik je u tome da napravite šemu tkanja međusobno povezanih šupljih cijevčica čiji je zid 1000 puta tanji od vlasi ljudske kose - rekao je jedan od glavnih naučnika na ovom projektu Dr Tobias Šaedler.  

Drugi ultralaki materijali kao što su - aerogelovi ili metalične pijene - imaju slučajnu ćelijsku strukturu, tako da manje energije mogu da apsorbuju i slabiji su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije