Nauka

Britanija dobija Robokap policajce?

Britanija dobija Robokap policajce?
Britanija dobija Robokap policajce?

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra mogućnost da policajce opremi savremenom opremom, koja će vizelno podsjećati na savremenog Robokapa.

Inovacije u britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova uključuju listu želja na kojoj će se naći metalni oklop, razna kompjuterska oprema, naočare tipa Google Glass, kao i štit za tijelo napravljen od grafena (materijala koji je njegovim izumiteljima donio Nobelovu nagradu 2010. godine), prenosi B92.

U julu je u Londonu održana sjednica pod pokroviteljstvom grupe TechUk (koja je krovna organizacija za mnoge kompanije koje se bave računarima i tehničkim novotarijama – od manjih i srednjih firmi, pa sve do giganata kao što su Apple, Google, BAE Systems). Na tom skupu je pričao i predstavio prezentaciju Rob Kolmen, direktor centra za primenjenu nauku i tehnologiju, (odeljenje minirstarstva unutrašnjih poslova).

Tokom prezentacije, Kolmen je prikazao slajdove na kojima se vide digitalno opremljeni “policajci iz budućnosti”. Na njima su prikazani policajci sa posebno dizajniranim metalnim oklopima i štitnicima na kolenima, a slična tehnologija je viđena na otvaranju prvenstva svijeta u fudbalu u Brazilu, kada su paraplegičari šutirali loptu obučeni u takvo odjelo.

Na prezentaciji je viđena i kompletna oprema koju će imati ovi moderni policajci. Među njom se nalazi kamera, mini-kompjuter na ruci, kao i naočare koje podsjećaju na Google Glass, uz pomoć kojih će policajac na mnogo lakši način moći da “skenira” situaciju oko sebe. Zahvaljujući ovoj poslednjoj novini, policajci će imati jasniju sliku o mjestu zločina čak i prije nego što na njega dođu.

Štit od grafena je takođe bitna stavka u novoj opremi. Riječ je o ploči debljine jednog atoma u obliku saća. Grafen je tanak, čvrst i vrlo fleksibilan materijal.

Vjerovatno najmanje futuristička novina je kamera koja je smještena u oklop policajca i ona se već testira u Londonu.

Sve ove novine će pomoći policiji da bude brža, preciznija i efikasnija. Tako će npr. biti moguće da sve podatke sa mjesta zločina policajac momentalno aploduje i pošalje, umjesto da se vraća u stanicu i piše izvještaj.

“Pored očiglednih prednosti ovog sistema, postoje i određene mane” kaže Kolin Rodžers, bivši policajac a sada profesor na univerzitetu u Južnom Velsu “Taj futuristički izgled policije će podsjećati na paravojsku i nisam siguran koliko će to biti dobro prihvaćeno od strane građana. Mislim da ne bi bilo loše da se malo poradi na vizuelizaciji budućih policajaca.”

Prezentacija Roba Kolmena je bila usmjerena isključivo visokotehnološkim kompanijama iz grupe TechUk, za koje se britansko ministarstvo unutrašnjih poslova nada da će ući u ovaj posao. Zvaničnici iz vlade, industrije i policije već vrše konkretna istraživanja o obimu i isplativnosti cijelog posla.

S obzirom na to da je čitav projekat u početnoj fazi, ova prezentacija je bila zatvorena za medije i ministarstvo unutrašnjih poslova je odbilo sve zahtjeve za intervje sa Kolmenom na pomenutu temu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije