Nauka

Brodovima će upravljati kompjuteri

Brodovima će upravljati kompjuteri
Brodovima će upravljati kompjuteri

Japanske kompanije planiraju izgraditi potpuno autonomne brodove koji bi morima plovili bez posade.

Iz Rolls-Roycea prošle godine su najavili planove razvoja autonomnih teretnih brodova te su prve brodove kojima će se upravljati na daljinu najavili već za 2020. godinu.Iz ove su kompanije tada napomenuli da više uopšte nije pitanje hoće li u budućnosti brodovi biti autonomni, već je jedino pitanje kada će se to dogoditi, a nedavno su i norveške kompanije Yara International i Kongsberg najavile proizvodnju autonomnog i potpuno električnog teretnog broda.

Ovaj brod na tržištu bi se trebao pojaviti već sljedeće godine – na početku će ipak imati posadu da bi od 2019. trebao biti potpuno autonoman i s njime bi se upravljalo na daljinu.

Najave o razvoju autonomnih brodova u zadnje vrijeme stižu i iz Japana te kompanije specijalizovane za teretni prevoz brodovima u saradnji s brodogradilištima u ovoj zemlji planiraju izgraditi potpuno autonomne brodove koji bi morima plovili bez posade. Ti pametni brodovi koristili bi umjetnu inteligenciju koja će biti odgovorna za najučinkovitije rute i sigurnost na morima, kao i za predviđanje kvarova i drugih problema – u teretnim flotama trebali bi se početi koristiti do 2025. godine, a prema trenutni planovima, Japanci namjeravaju izgraditi čak 250 ovakvih autonomnih brodova.

Kada ovi brodovi budu dovršeni, na početku će se koristiti ljudska posada koja će nadgledati operacije na brodu, ali plan je vremenom razviti potpuno autonoman sistem tako da na brodovima neće biti niti posade niti kapetana, već će računari i umjetna inteligencija preuzeti kontrolu nad njima. Naravno, ovi će se brodovi nadzirati sa zemlje te će kapetani, koji će se umjesto na palubi broda nalaziti u udaljenoj prostoriji ispred računara, i dalje donositi odluke u nekim kritičnim situacijama.

Vezana vijest: Norveška gradi prvi električni brod 

(Dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije