Nauka

DNK nanouređaj otrkiva HIV za 5 minuta

DNK nanouređaj otrkiva HIV za 5 minuta
DNK nanouređaj otrkiva HIV za 5 minuta

Današnje metode detektovanja antititijela koje ukazuju na infekciju HIV virusom, vrlo su spore i komplikovane, ali "nanomašina" koji je proizvela međunarodna grupa naučnika pod djelomičnim sponzorstvom Fonda Bila i Melinde Gejts, mogla bi proces olakšati i skratiti na nekoliko minuta.

Nanouređaj koji se temelji na DNK, dizajniran je tako da se povezuje sa specifičnim ciljanim antitijelima, čak i unutar biološki "gustih" i kompleksnih uzoraka poput krvi.

Kada se ta "nanomašina" poveže s ciljanim antitijelom, spajanje uzrokuje strukturalnu promjenu koja rezultuje generisanjem malog kraka svjetlosti. Na taj način se test na HIV, koji bi inače trajao više sati, može skratiti na samo pet minuta, nakon čega ljekari odmah mogu započeti s terapijom.

Pored toga, takve nanomašine se mogu lagano prilagoditi da na isti način detektuju i druga antitijela, što znači da bi se pomoću njih mogle otkrivati brojne druge bolesti i virusne infekcije.

Naučnici vjeruju da će daljim razvojem ove platforme omogućiti da se signal nanomašine može pročitati pomoću pametnog telefona, što će još više unaprijediti i ubrzati dijagnostiku. 

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije