Nauka

Da li je pehar iz jedne španske crkve sveti gral?

Da li je pehar iz jedne španske crkve sveti gral?
Da li je pehar iz jedne španske crkve sveti gral?

MADRID - Bogato ukrašen pehar, izložen u crkvi San Isidro u Leonu, na sjeverozapadu Španije, je "sveti gral", čaša iz koje je, prema legendi, Isus pio za vrijeme svoje posljednje, Tajne večere, tvrde dvoje španskih istoričara.

Pomenuta bazilika čuva od sredine XI vijeka "pehar koji se od IV ili V vijeka u hrišćanskim zajednicama Jerusalima smatra peharom Tajne večere", a koji će kasnije postati mit, izjavila je Margarita Tores, profesorka srednjovjekovne istorije na Univerzitetu u Leonu i koautor studije.

Ukrašen oniksom, zlatom i dragim kamenjem, pehar je dosad bio poznat kao čaša infantkinje Urake, kćerke Ferdinanda I, kralja Leona od 1037. do 1065.

Međutim, nakon otkrića 2011. dva egipatska pergamenta u biblioteci Univerziteta A-Azhar u Kairu i trogodišnjeg istraživanja, Tores i njen kolega, istoričar umjetnosti Hose Migel Ortega del Rio, došli su do zaključka da je pehar španske princeze zaista Isusov pehar.

Zapravo, samo gornji dio pehara, rimske čaše od ahata, predstavlja legendarnu relikviju koja se tokom sedam vijekova nalazila u hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, da bi potom bila poklonjenja Ferdinandu I, jednom od najmoćnijih suverena tog doba.

Kralju Fernandu je čašu dao na dar emir jednog od muslimanskih kraljevstava na španskom tlu prilikom sklapanja međusobnog mira.

Nakon što su dvoje istoričara prošle nedjelje predstavili svoju knjigu "Kraljevi grala", muzej bazilike San Isidro zaposjeli su znatiželjnici, te je pehar morao da bude sklonjen na sigurnije mjesto.

Kustosi sada pokušavaju da mu nađu adekvatniji izložbeni prostor, kazala je direktorka muzeja Rakel Haen.

"Nalazio se u sasvim maloj prostoriji, gdje nije bilo moguće vidjeti ga u njegovom punom sjaju", navela je ona za AFP.

Samo u Evropi postoji više od 200 pehara za koje se tvrdi da su sveti gral.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije