Nauka

Dinosaurusi baš nisu imali sreće

Dinosaurusi baš nisu imali sreće
Dinosaurusi baš nisu imali sreće

LONDON - Udar asteroida u Zemlju, koji je doveo do potpunog istrebljenja dinosaurusa, dogodio se kada su ove životinje bile najosjetljivije, tvrde britanski naučnici.

Dr Stiv Brusat sa Univerziteta u Edinburgu navodi da bi dinosaurusi vjerovatno preživjeli da je do kolizije došlo par miliona godina ranije ili kasnije, istučući da ovi praistorijski divovi "zaista nisu imali sreće".

"Udar se dogodio u trenutku kada su dinosaurusi bili najranjiviji", rekao je on u izjavi za BBC.

Studija, objavljena u časopisu "Biological Reviews", okupila je 11 vodećih stručnjaka paleontologa iz Velike Britanije, SAD-a i Kanade sa zadatkom da provjere rezultate najnovijih istraživanja o izumiranju dinosaurusa prije 66 miliona godina.

Naime, postoje dokazi da su pojedine vrste dinosaurusa počele da izumiru i prije nego što se asteroid srušio na Zemlju.

Jedno od ključnih pitanja bilo je da li bi ovo postepeno izumirane dovelo do nestanka ovih životinja i da asteroid nije udario u našu planetu.

Stručnjaci su zaključili da iako su pojedine vrste počele da nestaju na tlu Sjeverne Amerike u periodu neposredno prije udara asteroida, ne postoji dokaz da bi, na duže staze, svi dinosaurusi izumrli.

Oni smatraju da su porast nivoa mora i povećana vulkanska aktivnost pospješili nestanak pojedinih vrsta baš u trenutku kada je asteroid udario u Zemlju.

Dr Brusat vjeruje da je asteroid kojim slučajem udario u Zemlju nekoliko miliona godina ranije, prije pogrošanja ekološkog pritiska, ili nekoliko miliona godina kasnije, kada su uslovi bili takvi da bi im vjerovatno pružili priliku da se oporave, dinosaurusi bi i dan danas tumarali svijetom.

"Pet miliona godina ranije ekosistem je za dinosauruse bio mnogo povoljniji, oni sami su bili raznovrsniji, a osnova lanca ishrane pouzdanija. Bilo ih je teže uništiti", kazao je on.

"Da su imali par miliona godina za oporavak, imali bi veće šanse da prežive asteroidni impakt. Dinosaurusi su bili prisutni na Zemlji 160 miliona godina, imali su mnogo padova, ali bi se svaki put oporavili", naveo je Brusat.

Nestanak dinosaurusa sa lica Zemlje omogućio je sisarima, uključujući čovjeku, da se "razmahnu" i evoluiraju.

Dr Brusat je ubijeđen da asteroid, kojim slučajem, nije udario u Zemlju baš u tom trenutku vjerovatno bi danas živjeli u svetu kojim bi dinosaurusi gospodarili.

"Osim što mi ne bismo bili na toj slici, jer sisari ne bi dobili priliku da se razviju i mi ne bismo danas vodili ovaj razgovor", istakao je on.

Ova intrigantna ideja povlači pitanje kako bi dinosaurusi evoluirali, da li na isti način kao i sisari, postavši visoko razvijena vrsta, slična modernom čovjeku.

"Moguće je! Sa evolucijom ne treba nikada reći nikad. Vjerovatno je da bi dinosaurusi evoluirali u inteligentna bića", smatra dr Brusat.

"Nažalost, ne možemo da premotamo traku života i vidimo da li bi udar u nekom drugom trenutku doveo do totalnog istrebljenja", rekao je Ričard Batler sa Univerziteta u Birmingemu, koji ipak vjeruje da bi dinosaurusi i bez asteroida vremenom nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije