Nauka

Djela vanzemaljaca ili samo zagonetke

Djela vanzemaljaca ili samo zagonetke
Djela vanzemaljaca ili samo zagonetke

Ništa nas ne može toliko zainteresovati i zaintrigirati kao misterije, a pogotovo one koje ne mogu riješiti ni najbolji naučnici, ma koliko se trudili.

Da li su u pitanju djela vanzemaljaca ili samo dobre zagonetke koje čekaju pravu osobu koja će uspjeti odgonetnuti pravu svrhu postojanja tih misterija?

Bilo šta da je u pitanju, najveće misterije svijeta nas navode na razmišljanje zbog čega uopšte postoje, kako su nastale i da li njihovo rješenje odaje neko veliko bogatstvo...

Kriptos: Ova enkripcijska skulptura, koju je dizajnirao umjetnik Džim Sanborn, toliko je misteriozna da čak ni CIA nije u potpunosti provalila kod.

Skulptura, koja je postavljena ispred sjedišta CIA u gradu Langli u Virdžiniji, sadrži četiri natpisa. Do sada su tri provaljena, a četvrti je i dalje misterija. Sanborn je priznao da u prvim natpisima postoje tragovi za rješavanje posljednjeg, a svjetski kriptografi i dalje razbijaju glave u nadi da će pronaći rješenje.

Vojnićev rukopis: Najpoznatiji misteriozni rukopis, kako ga još zovu, pronađen je 1912. godine i sadrži 240 stranica dotad nepoznatog jezika. Autor je nepoznat, ali karbonsko datiranje pokazalo je da je rukopis nastao između 1404. i 1438. godine.

Nazvan je prema istraživaču poljsko-američkog porijekla Vilfridu M. Vojniću. Listovi Vojnićevog rukopisa su puni raznobojnih crteža, čudnih dijagrama, događaja i biljaka koje ne pripadaju nijednoj dotad poznatoj vrsti. Poznat je po nazivu.

Neki naučnici smatraju da je rukopis alhemičarski dnevnik tog vremena, a drugi da dijagrami pokazuju vanzemaljsko porijeklo. Jedino oko čega se slažu jeste da je ovaj rukopis autentičan, jer je mala vjerovatnoća da je neko potrošio pravo bogatstvo za savršenu prevaru.

Festski disk: Ovo je najpoznatija zagonetka među arheolozima. Festski disk, koji podsjeća na avanture Indijane Džonsa, otkriven je 1908. godine u minojskoj palati na Knososu. Potpuno je izrađen od pečene opeke. Smatra se da je nastao oko 1500. godina prije Hrista. Sadrži linearne hijeroglife koji su povezani s antičkim Kritom. Problem je što dešifrovanje A reda zbunjuje sve arheologe i kriptografe svijeta i niko ne može riješiti ovu zagonetku.

Bealeove šifre: Vjeruje se da Bealeove kripto-šifre sadrže lokaciju najvećeg zakopanog blaga Sjeverne Amerike. Blago je pripadalo misterioznom čovjeku koji se zvao Tomas Džeferson Beale, koji je živio oko 1818. godine u Koloradu.

Od tri šifre samo je jedna razbijena i ona je direktno vezana za poznatu

Prema jednoj teoriji, Georgijski spomenik postavilo "Luciferovo tajno društvo"

Deklaraciju nezavisnosti. Ta šifra pokazuje na okrug Bedford u Virdžiniji, koji je od otkrivanja šifre postao prava meka za lovce na blago.

Slučaj "Taman Shud": Najpoznatija misterija iz Australije otkrivena je 1948. godine na Somerton plaži blizu Adelejda. Tada je pronađeno tijelo muškarca čiji identitet nikad nije otkriven. U njegovoj ruci pronađen je papirić s natpisom "Taman Shud". Fraza se prevodi kao "završen" i otkriveno je da pripada zbirki pjesama "Rubajat" Omara Hajma. Da misterija bude veća, primjerak knjige je pronađen sa zapisanim kodom za kojeg se smatra da je napisao muškarac koji je pronađen mrtav. Ma koliko pokušavali, kod nikada nisu mogli dešifrovati.

Natpis iz Šagborga:  Kad se posmatra grobnica u engleskom okrugu Stefordšir ništa ne otkriva da se u njoj krije jedna od najvećih misterija današnjice. Pri pogledu izbliza vidi se neobičan niz slova: DOUOSVAVVM. Taj kod niko nije uspio dešifrovati više od 250 godina.

Iako je autor nepoznat, smatra se da je na njoj zapisana lokacija svetog grala kojeg su sakrili templari pri povratku u Englesku.

Dosad su mnogobrojni veliki umovi pokušali probiti taj kod, a najpoznatiji među njima su Čarls Darvin i Čarls Dikens.

Wow! signal: Volonter Agencije za traženje vanzemaljske inteligencije Džeri Ehman postao je jedne tople ljetne večeri 1977. godine prva osoba koja je primila poruku od vanzemaljaca. Ehman je skenirao radio signale iz dubokog svemira u nadi da će nešto pronaći i uspio je uloviti odstupanje u signalu. Signal je trajao 72 sekunde, što je i maksimalno koliko je bilo moguće zabilježiti u jednom intervalu.

Bio je glasan i izgledalo je kao da dolazi sa mjesta gdje ljudska noga nikad nije kročila: iz sazviježđa Strijelca, u blizini zvijezde Tau Sagitari, udaljene 120 svjetlosnih godina. Ehman je pored ispisa signala napisao "Wow!" i tako je i dobio ime. Svi pokušaji ponovnog lociranja signala su propali, što otvara mnoga pitanja i produbljuje ovu misteriju.

Zodijakova pisma: U pitanju je serija od četiri šifrovane poruke za koje se smatra da ih je napisao poznati serijski ubica Zodijak, koji je terorisao mještane San Franciska u kasnim šezdesetim i ranim sedamdesetim godinama prošlog vijeka. Poruke su napisane kako bi se narugao novinarima i policiji, ali je samo jedna poruka dešifrovana, a ostale tri su još velika misterija. Identitet Zodijaka je još i danas tajna, ali su sve njegove žrtve pronađene i identifikovane. Barem se tako misli...

Georgijski kameni spomenik:  Ovaj granitni spomenik, koji često zovu i Američki Stonehenge, postavljen je u okrugu Elbert u Džordžiji 1979. godine. Na njemu se nalaze natpisi na osam jezika: engleskom, španskom, svahiliju, hindiju, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom. Takođe je prepun astronomskih oznaka.

Natpisi su, zapravo, deset "novih" zapovijesti za "Doba razuma". Prva zapovijest je "Održavajte čovječanstvo na brojci od 500.000.000 u stalnoj ravnoteži s prirodom". Iako spomenik nema šifrovane poruke, njegova svrha i porijeklo ostali su misterija. Postoje i teorije da je taj kamen postavilo "Luciferovo tajno društvo" i da sadrži zakone za novi svjetski poredak.

Rongorongo:  Sistem misterioznih hijeroglifa nazvanih Rongorongo pronađen je na različitim mjestima Uskršnjeg ostrva. Mnogi smatraju da predstavljaju jedna od prvih ljudskih pisama, ali zbog nemogućeg dešifrovanja pismo ostaje misterija. Takođe, vjeruje se da sadrži informacije vezane za nastanak poznatih statua i nestanak civilizacije koja je nastanjivala to ostrvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije