Nauka

Dodjeljena Nobelova nagrada za fiziku

Dodjeljena Nobelova nagrada za fiziku
Dodjeljena Nobelova nagrada za fiziku

Nobelova nagrada za fiziku u 2015. godini dodijeljena je Takakiju Kadžiti iz Japana i Arturu B. Mekdonalndu iz Kanade za njihov doprinos eksperimentima koji su pokazali da čestica neutrino ima masu i da može da oscilira, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

“Ova metamorfoza zahtijeva da neutrini imaju masu. Ovo otkriće promijenilo je shvatanje unutrašnjeg funkcionisanja materije i može da bude ključno za naše shvatanje svemira”, navodi se u obrazloženju odluke.

Kadžita je prezentovao otkriće da neutrini iz atmosfere mijenjaju identitet na putu do detektora u Japanu.

Mekdonald je sa svojom istraživačkom grupom u Kanadi pokazao da neutrini sa Sunca ne nestaju na putu ka Zemlji, nego na našu planetu stižu sa promijenjenim identitetom.

Akademija navodi da je ovim eksperimentima riješena višedecenijska zagonetka u vezi sa neutrinima, pošto naučnici nisu mogli da utvrde zašto se na Zemlji nedostaju dvije trećine neutrina koji krenu sa Sunca.

“Sada je u ova dva eksperimenta otkriveno da su neutrini promijenili identitete”, navodi se u saopštenju.

Dvojica dobitnika podijeliće novčani dio nagrade od osam miliona švedskih kruna /960.000 dolara/.

Nagrade za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira prvi put su dodijeljene 1901. godine, u skladu sa testamentom izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije