Nauka

Drevni Evropljani su bili crnci sa plavim očima

Drevni Evropljani su bili crnci sa plavim očima
Drevni Evropljani su bili crnci sa plavim očima

Naučnici koji su smatrali da su stari stanovnici Evrope plavokosi, iznenadili su se rezultatima novog istraživanja na osnovu kojih genetski testovi ukazuju da su drevni Evropljani prije 7.000 godina imali tamnu kožu i plave oči.

Istraživanje je sprovedeno na Institutu za evolucionu biologiju u Barseloni, a vodeći autor projekta, dr Karles Lalueza Foks izjavio je da je “jedino objašnjenje da je svjetlija put evoluirana mnogo kasnije nego što se pretpostavljalo”.

Skeleti dva lovca iz tog doba pronađeni su u pećini, u planinama na sjeverozapadu Španije. U ovako hladnim i suvim uslovima, ostaci su dobro očuvani, pa su naučnici uspjeli da izdvoje DNK i ustanove da su drevni Evropljani genetski najbliži Šveđanima i Fincima. Ali geni otkrivaju i da je, iako su oči bile plave, kosa bila smeđa ili crna, a koža tamna.

Ranije je smatrano da su prvi Evropljani bili svjetle puti, i to u periodu kada su napustili Afriku i došli na kontinent prije 45.000 godina, pa je utoliko prije rezultat istraživanja bio prilično iznenađujuć.

Pogledajte video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije