Nauka

Drvo iz bajke: Hibrid koji rađa 40 vrsti voća (VIDEO)

Drvo iz bajke: Hibrid koji rađa 40 vrsti voća (VIDEO)
Drvo iz bajke: Hibrid koji rađa 40 vrsti voća (VIDEO)

Hibridno drvo daje 40 vrsti voća, među kojima su mnoge drevne vrste breskvi, šljiva, kajsija, nektarina i višnji. Ideja se rodila kada je Van Aken odlučio da spoji svoje umetničko iskustvo sa znanjima koje je stekao u mladosti, radeći na farmi

Profesor umjetnosti iz Njujorka napravio je nevjerovatan hibrid - drvo koje donosi 40 različitih plodova, odnosno voćki i cvjeta u različitim bojama. Uz pomoć posebne tehnike ukrštanja, Sem Van Aken spojio je nekoliko nevjerovatnih vrsta.

"Mogu da dizajniram šta će drvo donositi (od plodova) i kako će da cvjeta", rekao je Van Aken, provesor na Univerzitetu Sirakuze.

"Želeo sam da ljudi iskuse kako je kada drvo cvjeta u svim ovim bojama", rekao je Van Aken.

Većim djelom godine, njegovo drvo izgleda sasvim obično, međutim kada dođe proljeće, ono je prekriveno ružičastim, bjelim i crvenim cvjatom. Van Akenov projekat se vremenom pretvorio iz umjetničkog djela u projekat konzervacije rjetkih vrsta.

Sa radom na drvetu je počeo još 2008. godine, a za svaku novu vrstu koju je "unio" bilo je potrebno oko 5 godina da se primi. Do danas, Van Aken je napravio 16 hibrida koji se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama širom Amerike.

(rt.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije