Nauka

EasyJet razvija hibridni avion s gorivim člankom (VIDEO)

EasyJet razvija hibridni avion s gorivim člankom (VIDEO)
EasyJet razvija hibridni avion s gorivim člankom (VIDEO)

Novi dizajn će putničkim avionima štedjeti oko 50.000 tona goriva godišnje.

Britanski avioprijevoznik EasyJet je niskobudžetna kompanija koja za malo novca nudi letenje na razne destinacijame širom Evrope.

Kako bi još više štedjeli Evropljanima novac, te učinili dobru stvar za okolinu (i svoje džepove), inženjeri i dizajneri ove kompanije predstavili su svoje planove o testiranju hibridnih aviona, koji će biti nadograđeni vodikovim člankom i sistemom regenerativnog kočenja koji će se koristiti da avion prilikom "taksiranja" na pisti uopšte ne koristi svoje motore za kretanje.

EasyJet planira do 2020. smanjiti svoj karbonski otisak za 7% u odnosu na današnje vrijednosti koje iznose oko 81,05 grama CO2 po kilometru za jednog putnika.

Za koncept hibridnog aviona, EasyJet je bio inspirisan studentima Univerziteta Cranfield, koji su mu predstavili svoje ideje o tome kako bi mogla da izgleda budućnost vazdušnog putničkog transporta, a sada će sarađivati sa svojim industrijskim partnerima i dobavljačima koji bi mu trebali omogućiti da prva testiranja hibridnih aviona s novom štedljivom tehnologijom započne još tokom ove godine, kao što navode u ovom videu.

Valja naglasiti da je prema idejama studenata koncept aviona razvio EasyJetov inženjer Ian Davis, koji će biti zadužen da ga sprovede u djelo.

EasyJet trenutno raspolaže flotom s više od 249 Airbusa A319 i A320, prosječne starosti od 6 godina, te godišnje preveze više od 60 miliona putnika.  Avioprijevoznik će od maja 2017. početi da koristi nove hibridne A320neo avione, koji će činiti oko 13 posto flote, te će biti energetski efikasniji za nekih 15% u odnosu na avione koje zamjenjuju.

Nadamo se da će ovo još više smanjiti cijene avionskih karata i omogućiti nam da za vrlo malo novca putujemo svijetom na brz i komforan način kakav donosi vazdušni saobraćaj.

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije