Nauka

"Evropska noć istraživača" u petak u Banjaluci

"Evropska noć istraživača" u petak u Banjaluci
Foto: Srna | "Evropska noć istraživača" u petak u Banjaluci

Manifestacija "Evropska noć istraživača 2017" biće održana u petak, 29. septembra u Banjaluci na nekoliko različitih lokacija.

Manifestacija pod sloganom "Kreiramo bolje sutra" počeće u 17.00 časova.

Svečana ceremonija i centralni dio manifestacije će, uz mnoštvo iznenađenja za posjetioce, biti održan u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor, a posebno iznenađenje pripremila je IT kompanija "Prointer" sa "putovanjem u virtuelnu realnost".

"Kutak virtuelne realnosti biće dostupan svima željnim avanture, ali na malo drugačiji način. Pripremili smo najuzbudljiviji program, a na posjetiocima je da ponesu malo hrabrosti za izazove i dobro raspoloženje", rekla je PR menadžer kompanije "Prointer" Tamara Pećanac.

Posjetioci će moći da posjete Sajam nauke i tehnike, kao i naučna predavanja i debate. Na raspolaganju će im biti edukativni info-kutak, a biće organizovano i takmičenje za srednje škole u kome će đaci predstaviti naučno-istraživačke radove.

U Domu omladine "Put u svemir" prikazaće Astronomsko društvo Srbije.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće organizovana debata Debatnog kluba "Gorgije" banjalučke Gimnazije, a u Muzeju savremene umjetnosti dječiji pisac Jelena Kojović Tepić vodiće posjetioce kroz izložbu Grejsona Perija.

U Muzeju Republike Srpske posjetioci će moći da pogledaju arheološku izložbu Milke Đukić i 12. reviju arheološkog filma, saopštili su organizatori "Evropske noći istraživača 2017".

Dječije pozorište Republike Srpske organizovaće izložbu "Muzeja lutaka", a Narodno pozorište je u saradnji sa Astronomskim društvom "Ruđer Bošković" iz Beograda pripremilo "put na Mjesec", jedinstvenim gledanjem kroz teleskop i predavanjem o astronomiji.

Partnerski događaj ove prepoznatljive noći nauke i istraživačkog rada je i "Startap DNA" konferencija, koja će biti održana u Smart ofisu, gdje će svi učesnici imati priliku da razgovaraju sa nekim od najpoznatijih regionalnih, evropskih i svjetskih preduzetnika, direktora i naučnika.

"Evropska noć istraživača" u Banjaluci se organizuje šestu godinu zaredom.

Osnivač i direktor "Evropske noći istraživača" Aiste Leman rekla je da je prošle godine ovu manifestaciju posjetilo više od 17.000 ljudi.

"Evropska noć istraživača" je evropski događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine, a svi sadržaji za posjetioce su besplatni.

Projekat "Evropske noći istraživača" sufinansira Evropska komisija u okviru programa Horizont 2020 - Marija Sklodovska Kiri akcije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije