Nauka

Fabjan Kusto završio misiju pod morem

Fabjan Kusto završio misiju pod morem
Fabjan Kusto završio misiju pod morem

ISLAMORADA - Francuski okeanograf i naučnik Fabjan Kusto završio je danas svoju 31-odnevnu misiju u podvodnoj bazi nedaleko od obala Floride.

Unuk slavnog pomorskog istraživača Žan Žaka Kustoa izjavio je da nerado napušta svoj podvodni dom, ali da se uželio porodice i prijatelja.

Budući da su tako dugo vremena bili pod vodom, Kusto i njegov tim iz "Misije 31" morali su da u dekompresiji provedu 16 sati prije nego što su izronili na površinu.

Kusto i grupa naučnika sa Međunarodnog univerziteta Floride boravili su mjesec dana u podvodnoj laboratoriji, veličine autobusa, smještenoj na oko 20 metara dubine u vodama nacionalnog rezervata na Floridi, sa zadatkom da istraže uticaj klimatskih promjena na podvodni svijet i posljedice dugotrajnog boravka pod vodom na ljudski organizam.

Francuski istraživač je rekao da su on i njegov tim tokom ove misije uspjeli da prikupe podatke za koje bi im u normalnim okolnostima trebalo pola godine. Stručnjaci su testirali i novi sonarni uređaj koji snima bez dodatnog osvjetljenja, proučavali su odnos predatora i plijena i obavili niz eksperimenata na jednom grebenu kako bi ustanovili uticaj klimatskih promjena i zagađenja na korale i suđere.

Kusto je misiju posvetio svom slavnom djedu, koji je prije 50 godina proveo 30 dana u podvodnoj bazi na dnu Crvenog mora kako bi dokazao da je život pod morem moguć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije