Nauka

Farmeri u svijetu sve više čuvaju stoku pomoću dronova

Farmeri u svijetu sve više čuvaju stoku pomoću dronova
Farmeri u svijetu sve više čuvaju stoku pomoću dronova

NJUJORK - Nakon što su zamijenili sekretarice, radnike u fabrikama i prodavce, roboti sada od Australije do Irske preuzimaju i jedan od najstarijih poslova na svijetu, a to je - čuvanje stoke.

Robotičari već najmanje 20 godina pokušavaju da usavrše mašinu koja će zamijeniti pastire ili ovčarske pse, a danas im novu nadu pružaju eksperimenti mladih domišljatih farmera poput Novozelanđanina Majkla Tomsona, prenosi "Wall Street Journal".

Tomson (22) je sam napravio bespilotnu letjelicu uz pomoć koje, kako kaže, na najbrži način izvodi na ispašu oko 1.000 ovaca na imanju svoje sestre u Danvirku na Novom Zelandu, a pri tom je to i relativno jeftina alternativa u odnosu na kauboje i ovčarske pse.

Dok neki farmeri i dalje stoku okupljaju u stado jašući na konjima ili vozeći se landroverom, Tomson taj zadatak povjerava svom helikopteru sa četiri rotora i kamerom koji to, kako kaže, obavi "za tren oka".

"I dron ima ograničenja, ali vam nije potreban konj... Njega ne morate da hranite. Dovoljno je da mu zamijenite baterije", objašnjava mladi pronalazač.

Što se ovaca tiče, većina njih je poslušna i slijedi uputstva drona, a ukoliko neka nije voljna da krene u pravcu u kojem ih navodi, dron se spusti vrlo blizu nje i tada ovca shvati da treba da krene.

"Ovce se prirodno boje svega što bi moglo da ih napade", objašnjava Tomson.

Letjelice opremljene kamerom koje se mogu kupiti za samo 500 dolara brzo pokrivaju brdoviti teren, pronalaze i predvode ovce i drugu stoku dok farmer upravlja dronom na daljinu, ponekad noseći specijalne naočare koje prikazuju perspektivu koju ima dron.

Istraživači u Velikoj Britaniji i Švedskoj su nedavno prikačili na ovce i ovčarske pse opremu za praćenje koja sakuplja podatke o njihovom kretanju, dok australijski istraživači trenutno prave robota na četiri točka koji može da goni stoku hodajućim tempom kako se krave ne bi uznemirile.

U Južnoj Karolini, farmer Skot Hant kaže da je, kada je dobio dron kao božićni poklon, isprobao letjelicu na svojih 20 krava, koje su, kako navodi, "mislile da je to džinovski obad".

Drugi, pak, dronove vide i u ozbiljnijim ulogama, te farmeri u SAD i drugim zemljama koriste dronove opremljene senzorima za nadlijetanje usjeva i tako sakupljaju podatke o njihovoj veličini i stanju.

Osim za čuvanje stoke, stočari koriste bespilotne letjelice i za prebrojavanje i lociranje životinja, pa čak i za utvrđivanje da li je neka životinja bolesna.

U škotskim planinama farmeri čuvaju ovce na velikom prostoru i veoma je teško pronaći ih kada se raziđu, pa inženjeri u kompaniji "Harper Adams" pokušavaju da razviju dronove koji mogu da automatski uoče ovce i okupe uh u stado.

Najprije su razmatrali mogućnosti korišćenja termalnih senzora u te svrhe, ali su se umjesto toga opredijelili da ovcama na leđa zakače crvene oznake.

Akademici koji rade na razvijanju "robota pastira" ukazuju da njihov rad ima i više ciljeve, pošto, kako ističu, ljudi i psi izazivaju stres kod stoke, dok roboti mogu da je učine mirnijom i srećnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije