Nauka

Festival nauke i tehnologije kao inspiracija mladima

Festival nauke i tehnologije kao inspiracija mladima
Festival nauke i tehnologije kao inspiracija mladima

VAŠINGTON - S obzirom da je jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu kada je u pitanju tehnologija, Americi jako nedostaju naučnici i inženjeri.

Američki festival nauke i inženjerstva je jedna od inicijativa koje pokušavaju da riješe taj problem, piše Glas Amerike.

Ovdje, u prestonici, nedavno je održan takav događaj. To je jedini nacionalni sajam takve vrste koji za cilj ima da inspiriše mlade da razmotre karijeru u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici.

Sudeći po broju učenika koji su se okupili oko visokotehnoloških štandova u vašingtonskom izložbenom centru, interesovanje za nauku i inženjering je veliko. Međutim, prema istraživanju, koje je obuhvatilo preko milion američkih mladih školskog uzrasta, samo nešto malo preko 10 odsto srednjoškolaca kaže da su zainteresovani za buduću karijeru u ovim oblastima.

Jedan od koosnivača Festivala nauke i inženjeringa, Leri Bok, kaže da društva obično dobiju ono što vrednuju.

"Mi veličamo sportiste, pop zvijezde, profesionalne glumice i glumce i stvaramo dosta onih koji hoće da budu poznati, a ne veličamo umjetnike i inženjere", kaže on.

Bok je pomogao pri organizaciji prvog, sada godišnjeg, naučnog festivala u San Dijegu u Kaliforniji 2009. Njegov uspjeh je brzo primjećen od strane tehnološke industrije, koja ima velikih problema da pronađe kvalifikovane naučnike i inženjere.

Leri Bok je zatim sa Rejom O. Džonsonom iz firme Lokid-Martin 2010. započeo nacionalni festival. Džonson kaže da predstavljanje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike - ili skraćeno STEM - kao nešto zabavno mora da ima pozitivan uticaj.

"Apsolutno sam uvjeren, bez tračka sumnje, da će za 10, 20 godina oni biti odrasli i da će raditi u STEM oblastima, a da će se sjećati ovog događaja i reći će da se zbog ovoga bave time", kaže Rej O. Džonson, koosnivač Festivala nauke i inženjerstva, SAD

Mladi posjetioci festivala imali su prilike da steknu praktično iskustvo, od simuliranja letova do robotizovanih štampača i igranja s vještačkom rukom.

Mnogi od prisutnih su prevazišli psihološku barijeru između pasivnog slušanja i aktivnog istraživanja pridruživši se vojnom veteranu, kojem su amputirani svi udovi, Trevisu Milsu na sceni dok je pokazivao rad svoje mehaničke ruke.

Mils kaže da postoji veliki broj ranjenih veterana, koji bi mogli da pomognu djeci da nauče nešto o nauci i tehnologiji, koja je sastavni dio njihovih vještačkih udova.

"Djeca će u svakom slučaju da bulje i da se pitaju, pa zašto im onda ne bismo otvorili oči i pokazali im koliko je nauka izvanredna", ističe Mils.

Neki učenici su već osjetili uzbuđenje kada stvorite nešto novo. Učenica četvrtog razreda srednje škole, Andrea Li, bila je jedna od desetoro pronalazača na festivalu koji su predstavili svoje radove. Ona kaže da ovakvi događaji imaju ogroman potencijal.

"Zaista je uzbudljivo i to je način da zainteresujete ljude". kaže ona.

Organizatori se nadaju da će uspjeh ovog događaja poslužiti kao inspiracija drugima da organizuju regionalne festivale, kako bi umanjili nedostatak naučnika i inženjera u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije