Nauka

Filip Savić: Povjerenje obavezuje

Filip Savić: Povjerenje obavezuje
Filip Savić: Povjerenje obavezuje

Najbolji student u istoriji Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Filip Savić, koji je postao poznat jer u indeksu nije imao druge ocjene osim desetki, nalazi se na postdiplomskim studijima na Univerzitetu nauke i tehnologije u Norveškoj.

Mladi Srpčanin trenutno radi na projektu koji podržava Ministarstvo nauke i tehnologije, što je jedan je od programskih zadataka ove institucije.

O kakvom se projektu radi?

Riječ je o projektu čiji je cilj nastanak stručnih publikacija iz uže naučne oblasti ugradivih sistema ili Embedded Systems, a dio je šireg koncepta na kojem učestvuju još neki evropski fakulteti sa kojima Univerzitet u Banjaluci ima saradnju.

Kako izgleda jedan radni dan master studenta u Norveškoj i uopšte život u ovoj zemlji?

Zavisno od obaveza, radni dan može da traje i do deset sati. Život studenta u Norveškoj je zaista ispunjen, obrazovni sistem je organizovan tako da studenti ne moraju da misle na mnogo stvari, prije svega egzistencijalne prirode (stambeni uslovi su vrhunski, stipendije pokrivaju većinu troškova), već mogu da se posvete studiranju. Naravno, to ima cijenu, jer je standard neuporedivo viši od našeg.

Kakav je osjećaj biti najbolji student u istoriji Elektrotehničkog fakulteta?

Osjećaj je zaista lijep, jer je rezultat dugotrajnog rada. Ali, sa druge strane nameće i obavezu da nastavim sa takvim radom i u budućnosti.

Koliko Vam je značila stipendija Fonda "Dr Milan Jelić", koju ste primali tri godine tokom osnovnih studija?

Mnogo. I materijalno i moralno. Taj novac mi je tokom školovanja olakšao studentski život, ali je, sa druge strane, dala motiv i podstrek za dalji rad i značila obavezu. Nadam se da sam ispunio ukazano povjerenje.

Planovi za budućnost - ostati u Norveškoj ili se vratiti u Republiku Srpsku?

U ovom trenutku ne mogu dati precizan odgovor na to pitanje. Mnogo zavisi od toga kakve će mi se prilike za zaposlenje pružiti nakon završetka master studija. U svakom slučaju, uvijek ću biti tu da pomognem razvoju naučno-istraživačog rada u Republici Srpskoj.

 Ispiti

Filip je ušao u anale Elektrotehničkog fakulteta, jer je u 52 godine dugoj istoriji ove ustanove bio prvi student sa prosjekom ocjena 10. Nijedan ispitni rok nije propuštao i nijedan ispit nije poništio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije