Nauka

Fosilni ostaci ljudskog izmeta pružili zanimljive podatke

Fosilni ostaci ljudskog izmeta pružili zanimljive podatke
Fosilni ostaci ljudskog izmeta pružili zanimljive podatke

VAŠINGTON - Otkriće najstarijeg poznatog ljudskog izmeta pružilo je naučnicima dobar uvid u život neandertalaca koji su naseljavali današnju Španiju prije 50.000 godina.

Naučnici su juče saopštili da su pronašli pet uzoraka ljudskih fekalija na arheološkom nalažistu El Salt, na podu pećine u kojoj su neandertalci nekada živjeli.

Analiza uzoraka pružila je nove podatke o ishrani nenandertalaca uključujući i dokaz da su bili omnivori koji su uz meso jeli i povrće, prenose svjetske agencije.

"Za sada ovo je jedini fosilni dokaz koji nam pruža informacije o varenju i obrocima naših predaka", rekla je Ainara Sistiaga, geoarheolog sa MIT-a.

"Razumevanje dijete izumrlih ljudskih predaka pomaže nam da razumijemo naše evolutivne ograničenosti i sposobnosti adaptacije".

Neandertalci su bili preci homo sapijensa i izmurli su po prelasku prvih modernih ljudi iz Afrike u Evropu. Vjeruje se da su živjeli u širom Evrope i Azije prije 250.000 do 40.000 kao i da su se, prije izumiranja, ukrštali sa homo sapijensima.

Naučnici su ranije vjerovali da su neandertalci bili mesojedi i da su izuzetno rijetko konzumirali povrće. Arheolozi nisu u stanju, na osnovu ostataka, da utvrde kakvu  hranu su neandertalci jeli ali se vjeruje da su lovili jelene i konje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije