Nauka

Gradili cestu i pronašli 43 dinosaurusova jaja

Gradili cestu i pronašli 43 dinosaurusova jaja
Gradili cestu i pronašli 43 dinosaurusova jaja

Radnici koji su gradili cestu u južnoj Kini pronašli su 43 fosilizirana jaja za sada nepoznate vrste dinosaurusa.

Ovo je drugi značajniji paleontološki pronalazak u toj zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, u januaru su pronađene fosilizirane kosti nepoznate vrste drevnih životinja čiji je vrat bio neobično dug.

Ovoga puta ostaci su pronađeni u gradu Hejuanu, koji zasluženo nosi nadimak "grad dinosaurusovih jaja" zbog činjenice da je u njemu i njegovoj okolini u posljednjih 25 godina pronađeno blizu 17.000 fosiliziranih dinosaurusovih jaja, piše Klix.

Grad čak drži i Ginisov rekord zbog najveće kolekcije jaja, a u posljednjem pronalasku koji se desio početkom aprila nalazi se 19 netaknutih jaja prečnika i do 13 centimetara, prenosi South China Morning Post.

Jaja su nakon otkrića proslijeđena Kineskoj akademiji nauka na daljnju analizu, a direktor gradskog Muzeja dinosaurusa Du Janil smatra kako se radovi na cesti moraju zaustaviti jer postoji šansa da se u blizini nalazi još fosiliziranih ostataka.

Kina je jedna od rijetkih zemalja gdje je ilegalno ne prijaviti pronalazak ostataka dinosaurusa. Prije desetak godina je farmer u blizini Hejuana uhapšen nakon što je kod njega pronađeno 557 jaja dinosaurusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije