Nauka

Horizont 2020 "težak" 78,6 milijardi evra

Horizont 2020, novi program Evropske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje do 2020. godine sa budžetom od 78,6 milijardi evra, ima za cilj stvaranje uslova za iznalaženje rješenja za privrednu krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj kao i jačanje globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Ovaj program objedinjuje aktivnosti Sedmog okvirnog programa (FP7), inovacione aspekte Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i doprinos Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT). Horizont 2020 će doprinijeti ostvarivanju ciljeva ključnih strateških dokumenata Evropske unije vezanih za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije, "Evropa 2020" i "Unija inovacija" te izgradnji Evropskog istraživačkog prostora kao jedinstvenog tržišta znanja, istraživanja i inovacija koji omogućava istraživačima, istraživačkim institucijama i poslovnim subjektima da slobodno cirkulišu i međusobno sarađuju kroz takmičenje za izvrsnost.

Jedna od glavnih karakteristika novog okvirnog programa Horizont 2020 su jednostavnija pravila za učestvovanje u odnosu na prethodne okvirne programe, što ga čini posebno zanimljivim istraživačima u BiH i Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije