Nauka

Robot Kengoro se hladi ‘znojenjem’ (VIDEO)

Robot Kengoro se hladi ‘znojenjem’ (VIDEO)
Robot Kengoro se hladi ‘znojenjem’ (VIDEO)

Roboti su pznati po svojoj inteligenciji i radnoj efikasnosti, ali prekomjerno zagrijavanje često ometa njihove performanse.

U pokušaju da riješe ovaj problem, japanski naučnici došli su na jednu vrlo neobičnu zamisao.

Koristeći analogiju sa ljudskim znojenjem kao načinom rashlađivanja tijela, naučnici iz JSK laboratorije Univerziteta u Tokiju stvorili su novi metod hlađenja koji su predstavili na IEEE/RSJ međunarodnoj konferenciji inteligentnih robota i sistema koja je nedavno održana u Južnoj Koreji.

Muskuloskeletalni robot Kengoro, visok 1.7 metara i težak 56 kilograma, istiskuje vodu iz svog sklopa sa ciljem rashlađivanja.

Istraživački tim navodi da nije bilo teško to izvesti, s obzirom na to da rashladni sistem koji se sastoji od cijevi i ventilatora zauzima malo mesta u velikom tijelu robota.

Mehanizam za ‘znojenje’ je takođe bilo lako proizvesti zahvaljujući poroznom tijelu robota načinjenog od aluminijuma u prahu, koji omogućava stvaranje oblasti sa većom i manjom propustljivošću u koje su ugrađeni mikro kanali kroz koje prolazi voda.

Inovativna tehnika JSK laboratorije praktično dovodi do kapanja dejonizivane vode na 108 motora u Kengorovom tijlu, koji se hlade putem njenog isparavanja.

Kengoro je uspio da uradi 11 sklekova bez pregrijavanja, a najbolje od svega je što je samo šoljica vode dovoljna da pola dana efikasno rashlađuje robota.

Ova tehnika detaljnije je objašnjena u naučnom radu "Skeletal Structure with Artificial Perspiration for Cooling by Latent Heat for Musculoskeletal Humanoid Kengoro," koji je predstavljen na događaju IROS 2016.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije