Nauka

Ikona Podunavskog konjanika pronađena u Viminacijumu

Ikona Podunavskog konjanika pronađena u Viminacijumu
Ikona Podunavskog konjanika pronađena u Viminacijumu

VIMINACIJUM - Predstava Podunavskog konjanika na mermernoj ploči pronađena je u arheološkom parku Viminacijum.

Kako je rekao direktor Viminacijuma dr Miomir Korać, predstava na ikoni je podijeljena u dvije zone. Gornja zona nije potpunosti očuvana i na njoj je najvjerovatnije predstavljen nebeski svijet, sa bistama Sola i Lune, vjerovatno sa još nekim atributima npr zmijama itd...

U središnjem dijelu je predstava stojeće nepoznate boginje, između dva konjanika, i ona zauzima centralno mjesto.

U donjoj zoni sa lijeve strane uočljivo je nekoliko figura od kojih se izdvajaju se dvije figure u procesiji i najvjerovatnije i one predstavljaju božanstva.

Mermerna ploča je bila kolorisana crvenom i oker bojom, što je veoma rijetko i ovaj nalaz je izuzetno značajan za sva buduća tumačenja ovog kulta, naveo je Korać.

Ikone Podunavskih konjanika su do sada uglavnom nalažene u olovu i bronzi i do sada je pronađen samo jedan komad izrađen u mermeru. Na osnovu otiska sa zadnje strane najvjerovanije je ikona bila ufasovana u zid objekta moguće i samog hrama.

Na ovom relativno malom prostoru ponađeno je više objekata koji upućuju na hramove podignute u čast Fontune, Nimfi (prošle godine je pronađena stela koja obilježava mjesto gdje je podignut Nimfeum), i sada Podunavskog konjanika.

Kult Podunavskog konjanika i dan danas predstavlja za istraživače, naročito ovog prostora, zagonetku i još uvjek o njemu može da se govori samo kao o mističnom kultu, objasnio je Korać.

Uglavnom je rasprostranjen je duž limesa, odnosno utvrđenja rimske granice na Dunavu, najvećim dijelom u rimskim provincijama Panonija inferior (Donja Panonija, Mezija superior (Gornja Mezija) i Dakija (Dakija).

Generalno tumačenje ovog kulta je da on vuče genezu od autohtonih elementa, ali je teško odrediti njegove nosioce. U kultu je snažno uočljiv i uticaj orijentalnih religija, prvenstveno mitraizma.

Prije dvije sedmice arheolozi koji rade u Viminacijumu pronašli su dvije mermerne statue izvanredne obrade i zlatnu ogrlicu iz rimskog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije