Nauka

Ilon Mask najavio novi projekt

Ilon Mask najavio novi projekt
Foto: N.N. | Ilon Mask najavio novi projekt

Da dolazi od nekog drugog, ova ideja zvučala bi suludo, ali kad je Ilon Mask u pitanju, više nas ništa ne može iznenaditi.

Šef SpaceX-a proteklog vikenda je otkrio kako njegova kompanija planira koristiti "ogroman balon za zabave" kako bi dijelove svojih raketa vratili na Zemlju. Ako bi sve prošlo u najboljem redu, raketa bi sletjela na "golemi dvorac na napuhavanje", sličan onome na dječjim zabavama, prenosi američki Time.

Zakazana dva lansiranja

Je li ta ideja izvediva? Ne zaboravimo da je u pitanju čovjek koji je poslao svoj auto u svemir. Mask tvrdi da je balon idealan jer zadržava oblik po kategorijama nadzvučne brzine, tzv. režima.

Zahvaljujući njima, smanjuje se balistički koeficijent i zadržavaju se brzina i stabilnost tokom spuštanja, napisao je Mask na Twitteru. U narednih mjesec dana zakazana su dva lansiranja - jedno za NASA i jedno za lansiranje satelita Bangabandhu-1 iz Bangladeša.

Ovo nije njegova prva takva ideja. Već ranije Maskov SpaceX koristio je brod naziva Mr. Steven s ugrađenom "ogromnom bejzbolskom rukavicom". U prevodu, riječ je o konstrukciji s četiri stupa i ogromnom mrežom, a sistem je prvi put testiran prije dva mjeseca.

Let na Mars za šest godina

Podsjetimo, Maskov cilj je poletjeti na Mars 2024. godine, a kako bi kompanija uštedjela potreban novac za to, reciklira rakete. Jedna Falcon 9 raketa stoji 62 miliona dolara, a njenim ponovnim lansiranjem SpaceX uštedi oko 46,5 miliona dolara.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije