Nauka

Inovativnost po receptu mladih

Inovativnost po receptu mladih
Inovativnost po receptu mladih

Sedamnaesta međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2015" okupila je od 15. do 17. aprila oko 500 učesnika koji su predstavili 350 eksponata.

Stručni žiri je pregledao 335 od 447 autora i dodijelio ukupno 20 zlatnih, 16 srebrnih i 17 bronzanih medalja te 10 posebnih priznanja.

Nagradu za najbolji rad srednjih škola podijelili su Aleksandar Petković iz teslićke Srednje škole "Nikola Tesla" za inovaciju "pločnik kao izvor električne energije" i grupa učenika prnjavorske Gimnazije za rad "informatika za rad - E-uprava". Najboljom osnovnom školom proglašena je OŠ "Aleksa Šantić" iz Banjaluke.

Pored domaćih inovatora svih uzrasta, svoje izume su pokazali i izlagači iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Ukrajine, Švajcarske i Tajpeja. Posjetioci su mogli da vide inovacije iz svijeta fizike, elektronike, dizajna...

Jedan od najmlađih učesnika ovogodišnjeg "Inosta" Anja Banjac iz OŠ "Branko Radičević" pokazala je šta su njeni vršanjaci izradili: slike od čepova, tradiciju kroz narodni vez, drvo od recikliranog materijala, minijaturnu flotu od papira...

Bojana Segić, učenica četvrtog razreda Katoličkog školskog centra iz Banjaluke, je objasnila kako se može iskoristiti snaga vjetra u proizvodnji energije. Na njihovom štandu predstavljen je i koncept levitacije, odnosno lebdenja predmeta između dva zvučna izvora.

Prvonagrađeni Aleksandar Petković pokazao je i svoju inovaciju: obuću s kapacitivnim načinom proizvodnje električne energije. Radi se o uređaju montiranom na obuću, pomoću kojeg se, u toku hoda, proizvodi električna energija, koja se skladišti u baterije. Njegov pobjednički kapacitivni pločnik funkcioniše na istom principu. Time bi se mogli pokriti najprometniji trotoari u gradu, tokom dana bi se prilikom hoda punile baterije i napon bi se skladištio, a kasnije koristio za javnu rasvjetu.

Nedeljko Mirzić iz prijedorske Elektrotehničke škole pokazao je mini-vjetrenjaču uz pomoć koje je moguće puniti bateriju mobilnog telefona, dok su srednjoškolci iz Broda pokazali "električnog pastira", koji šalje veoma malu snagu struje i tako "vraća" divljač van čuvane površine, a pri tome ne može da povrijedi životinju.

Komić

Prilikom otvaranja "Inosta", ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić je istakao da je ova manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo nauke i tehnologije, respektabilna i da mladi na njoj treba da predstave svoje mogućnosti. On je tom prilikom napomenuo da je na osnovu dosad ostvarenih rezultata i uspjeha zadovoljan inovativnošću naših mladih ljudi.

Temerin

Učenik prijedorske Elektrotehničke škole Haris Arnautović je kreirao temerin - jedini instrument koji se svira bez dodira. Sastoji se od radijskog oscilatora i antene. Prikopčan na zvučnik, šalje električne signale koji proizvode nadrealne zvukove. Svira se tako što muzičar pomiče ruke oko antena i tako reguliše glasnoću i visinu tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije