Nauka

Kako naučnici DARPA-e vide svijet za 30 godina

Kako naučnici DARPA-e vide svijet za 30 godina
Kako naučnici DARPA-e vide svijet za 30 godina

Robotika, vještačka inteligencija i samovozeći automobili već sada mijenjaju svijet, a u budućnosti se predviđa upravljanje mislima, pametniji strojevi i materijali koje nećemo ni prepoznati.

Predviđanje budućnosti prilično je veliki izazov, no kad se govori o tehnološkom napretku i očekivanim inovacijama, stručnjaci iz DARPA-e, agencije za napredna istraživanja, vjerovatno mogu najbolje oslikati kako će izgledati svijet za 30 godina - a prema njima on će biti mjesto koje nam je teško prepoznatljivo, prenosi portal "24Sata.hr".

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoj interneta, navigacija, oružja, a upravo bi robotika i vještačka inteligencija nastavkom razvoja trebali da promijene cijeli niz industrija.

Bespilotne letjelice nastaviće svoj veliki prelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći autmobili trebali svakodnevnu vožnju prema poslu učiniti podnošljivom.

Ali, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici DARPA-e zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći kontrolisati mislima.

"Zamislite svijet u kojem možete koristiti misli da bi upravljali domom ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost", kaže neuroznaučnik Hustin Sančez.

DARPA i sada radi na ovom području, a neki od primjera napretka na ovom području su implantati kojima se mogu mislima kontrolisati proteze.

Geologinja Stefani Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći graditi kuće i zgrade koje su nevjerovatno čvrste, a u isto vrijeme i ekstremno lagane.

Ona objašnjava da zamišlja svijet u kojem za 30 godina nećemo moći prepoznati materijale koji nas okružuju.

Bivša astronautkinja Pam Melroj je govorila i o promjeni u odnosu sa mašinama pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno razgovarati sa strojevima ili pritisnuti dugme kako bi stroj inteligentnije obavio posao.

Ona objašnjava da danas moramo preduzeti niz radnji da bi pripremili letjelicu za slijetanje, a sve se mora raditi određenim redoslijedom.

Melrojeva zamišlja da bi u budućnosti slijetanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za slijetanje, a letjelica bi tada obavila sav posao sama - ili možda neće ni trebati pilota u avionu, prenosi Business Insider.

(24Sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije