Nauka

Kineski arheolozi pronašli blago u potopljenim brodovima

Kineski arheolozi pronašli blago u potopljenim brodovima
Kineski arheolozi pronašli blago u potopljenim brodovima

PEKING - Kineski arheolozi pronašli su zaboravljeno blago u brodovima koji su otkriveni na dnu rijeke u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan.

Direktor Instituta za arheološka istraživanja Gao Dalun rekao je da je sa dna rijeke izvađeno više od 10.000 predmeta, a u pitanju su zlatnici, srebrni i bronzani predmeti, dragulji, kao i veliki broj sablji, noževa i drugog oružja i oruđa, objavila je Anadolija, prenosi N1.

Arheološko nalazište smješteno je oko 50 kilometara južno od grada Čengdua na dnu rijeke Mindžang i to na mjestu na kojem se u nju uliva pritoka Džindžijang.

Pretpostavlja se da se radi o blagu koje je pobunjenik Žang Sijanžong pokušao da čamcima prebaci na jug pošto je daleke 1646. godine poražen od snijaga dinastije Ming. Neki istorijski izvori tvrde da je tom prilikom potonulo više od hiljadu čamaca sa blagom.

Arheolozi su na osnovu istorijskih podataka sa dolaskom sušne sezone u januaru počeli da vrše iskopine na dnu rijeke, a prve predmete su pronašli već poslije iskopanih pet metara.

“Ovo su predmeti veoma značajni i vrijedni za nauku, istoriju i umjetnost. Doprinijeće boljem razumijevanju života u doba Ming dinastije“, rekao je arheolog Li Bokian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije