Nauka

Kineski naučnici dobili temperaturu šest puta veću od Sunčeve

Kineski naučnici dobili temperaturu šest puta veću od Sunčeve
Foto: Institute of Plasma Physics Chinese Academy of Sciences | Kineski naučnici dobili temperaturu šest puta veću od Sunčeve

Kineski naučnici proizveli su temperaturu šest puta veću od one koja vlada na Suncu.

Naučnici sa Instituta za fiziku Hefej stvorili su u fuzionom reaktoru EAST (Eksperimentalni napredni superprovodni tokamak) temperaturu veću od 100 miliona stepeni Celzijusovih, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu.

Kako navodi list "Sajens alert", time su Kinezi ostvarili novi rekord u fuzionoj tehnologiji i približili čovječanstvo novom dobu komercijalno isplative energije.

Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski neće zagađivati životnu sredinu radioaktivnim materijalima, a bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije.

Ali, proces fuzije je veoma komplikovan. Kako bi fuzijom atoma bila dobijena energija, potrebni su izuzetno visoki temperatura i pritisak.

U unutrašnjosti Sunca do fuzije dolazi tako što se atomi vodonika sjedinjuju zbog snažnog uticaja gravitacije, pri čemu se stvara temperatura od 15 miliona Celzijusovih stepeni.

Da bi se postigao isti rezultat na Zemlji, pošto naučnici ne mogu da proizvedu Sunčevu gravitaciju, potrebno je stvoriti temperaturu i do sedam puta veću od one na toj zvijezdi.

Ako se u tom uspije, doći će do energetske revolucije i počeće novo doba u fizici.

Prije nekoliko godina, i naučnici njemačkog Instituta za fiziku plazme "Maks Plank" uspješno su testirali eksperimentalni reaktor "Vendelštajn 7-iks", najnapredniji model fuzionog reaktora tipa "stelaratora".

Početkom godine uspjeli su da zagriju helijum do 40 miliona stepeni Celzijusovih, ali ni približno onome što su sada uspjeli Kinezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije