Nauka

Kinezi izveli genetsku izmjenu na ljudskom embrionu

Kinezi izveli genetsku izmjenu na ljudskom embrionu
Foto: Ilustracija | Kinezi izveli genetsku izmjenu na ljudskom embrionu
Tanjug

Tim kineskih naučnika uspio je da koriguje genetsku anomaliju na ljudskim embrionima nosiocima ozbiljnog nasljednog oboljenja krvi talasemije, što je prvi put urađeno do sada.

Precizna "hemijska hirurgija" izvedena je na ljudskom embrionu da se ukloni genetska anomalija, rekli su danas kineski istražitelji za Bi-Bi-Si (BBC).

Tim naučnika na univerzitetu Sun Jat-sen svojom tehnikom korigovao je jednu jedinu grešku u tri milijardi takozvanih slova genetskog koda čovjeka.

Talasemija je genetsko oboljenje koje sprečava ispravnu proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima i omogućava prenos kiseonika kroz tijelo. Bolest u svom najtežem obliku izaziva potencijalno smrtonosnu anemiju i povezana je sa mutacijom gena nazvanog HBB.

Upotrebom nove tehnike genetskog ispravljanja kojim se hemijski modifikuje DNK, kineski naučnici uspjeli su da isprave jednu od varijanti te mutacije na ljudskom embrionu napravljenom u laboratoriji.

Njihov rad oprezno su pozdravili drugi stručnjaci za genetiku.

"Ovo predstavlja značajan tehnički napredak", rekao je Daren Grifin profesor genetike na univerzitetu u Kentu, ali je dodao da "etičke posljedice genetskih izmjena embriona treba bliže ispitati, a prva briga treba da bude bezbjednost.

Genetska izmjena embriona često izaziva druge nepredvidljive mutacije koje mogu biti opasne, i to je glavni razlog zbog koga je naučna zajednica jako oprezna kada je riječ o upotrebi te tehnike za sprečavanje određenih bolesti.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije