Nauka

Kinezi otkrili Ameriku

Kinezi otkrili Ameriku
Kinezi otkrili Ameriku

Kopija 600 godina stare mape pronađena u knjižari polovnih knjiga dokazuje da su Kinezi otkrili Novi svijet, a ne Kristofer Kolumbo, tvrdi kontroverzni britanski istoričar.

Dokument je navodno iz 18. vijeka i predstavlja kopiju mape iz 1418. u koju je Novi svijet ucrtao kineski admiral Zeng Hi.

Ovaj navodni dokaz da je kineski moreplovac unio u kartu Zapadnu hemisferu 70 godina prije Kolumba je samo jedan od tvrdnji autora Gevina Menzisa (76) u svojoj novoj knjizi pod naslovom "Ko je otkrio Ameriku".

"Tradicionalna priča Kolumbovog otkrića Amerike je apsolutna fantazija, to je bajka. Kineski moreplovci su prvi prešli Tihi okean prije 40.000 godina", izjavio je Menzis, a prenose vestinet.rs.

On takođe piše da DNK markeri dokazuju da su američki Indijanci i drugi domoroci potomci azijskih doseljenika.

Osim toga, on kaže da je veličanstvena flota kineskih brodova, pod komandom Zeng Hija, plovila širom kontinenta Južne Amerike - 100 godina prije nego što je Ferdinand Megelan proglašen prvim koji je obavio takvu vrstu zadatka.

Menzis je posljednjih 20 godina posvetio pronalaženju i polaganju dokaza da Kolumbo ne samo da nije otkrio Ameriku - on je kasnio 40 milenijuma. On vjeruje da je Kolumbo zapravo imao mapu svijeta koju je iscrtao kineski admiral Zeng Hi kada je isplovio u Novi svijet više od sedam decenija prije Kolumba.

U njegovoj knjizi kaže da je glavni dokaz, odnosno kopiju te karte, otkrio pekinški advokat Liu Gang u knjižari polovnih knjiga. Na njoj se jasno vide sjevernoameričke rijeke i obale, kao i kontinent Južne Amerike.

Menzis tvrdi da Zeng Hijovo putovanje u Novi svijet nije ništa novo - on je prvi pisao o tome 2002. - ali mapa jeste.

Advokat Liu je provjerio autentičnost mape od strane procjenitelja na Kristijevoj aukciji, koji je rekao da je dokument "veoma star" i nije lažan.

Nakon što je Liu pokazao mapu, Menzis je sakupio tim istoričara koji su analizirali svaku riječ ponaosob. Zaključili su da je originalana mapa napisana tokom Ming dinastije, kineskog perioda koji je trajao od 1368. do 1644.

Na mapi postoje jasne reference koje ukazuju da su ljudi naseljavali Peru u to vrijeme, da postoje kineski natpisi brojnih gradova i regija u Peruu.

Menzis nije diplomirani istoričar već marinac u britanskoj Kraljevskoj mornarici ali on se više ne može nazivati amaterom.

"Ko je otkrio Ameriku" je Menzisova četvrta knjiga u kojoj pokušava da ponovo napiše istoriju. On je uložio milione dolara od svojih prihoda od knjiga u istraživanje nove teorije. Svoj dom u sjevernom Londonu je pretvorio u istraživački institut koji zapošljava do šest stručnih saradnika u isto vrijeme.

Njegove teorije nisu sasvim prihvaćene od vodećih akademskih stručnjaka. Čak ga Vikipedia karakteriše kao "pseudo-istoričara".

To ga nije sprečilo da dobije milione čitalaca i hiljade sljedbenika koji doprinose njegovom sajtu i istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije