Nauka

Kinezi pronašli ostatke 'divova' stare 5.000 godina?

Kinezi pronašli ostatke 'divova' stare 5.000 godina?
Foto: Ilustracija | Kinezi pronašli ostatke 'divova' stare 5.000 godina?

Arheolozi u istočnoj Kini pronašli su vrlo neobične kosture stare 5.000 godina, a potvrdili su da je sasvim sigurno da se radi o ljudskim ostacima.

Naime, ono što ih je zbunilo kod kostura je da su svi visoki preko 180 centimetara, dok je jedan kostur dug čak 190 centimetara - iako bi prema svim znanjima o ljudskoj istoriji trebali bii znatno niži.

Na primjer, danas je prosječna visina muškarca u Kini tek 167 centimetara, s tim da su u posljednjim decenijama narasli za nekoliko centimetara. Prema mjerenjima kostura pronađenih u grobnicama provincije Šandong, visina pronađenih ostataka samo je procjena sudeći po njihovoj strukturi kostiju.

Da je riječ o živim ljudima, za pretpostaviti bi bilo da su viši od 1,9 metara, prenosi "Independent".

"Iako to nije posebna visina za današnje standarde zapadnjaka, za ono vrijeme je nevjerovatna", smatra voditelj tima istraživača sa Univerziteta Šandong, Fang Hui.

Slavni filozof Konfučije, koji je rođen u provinciji Šandong, navodno je takođe bio visok 190 cm.

Zemljom su hodali divovi od 3 metra?

Priče o divovima oduvijek su prisutne u ljudskoj mašti i legendama. Ali, mnogi vjeruju da su oni zaista i postojali. Među njima su i braća Džim i Bil Vieira koji su život posvetili istraživanju tih fenomena, a o njihovoj potrazi "History Channel" je snimio dokumentarni serijal. 

Divovi se pojavljuju u grčkim i rimskim legendama o Titanima i Kiklopima, pojavljuju se u Bibliji (priča o Davidu i Golijatu), ali i u relativno nedavnim novinskim zapisima starim stotinjak ili više godina. Na ovaj ili onaj način, divovi su prisutni u legendama potpuno nepovezanih civilizacija na gotovo svim kontinentima kugle zemaljske.

Džim i Bil Vieira svoje istraživanje su odlučili da ograniče na teritoriju SAD- a nakon što su naišli na prastaru kolekciju članaka uglednih američkih novina upravo o divovima.

U njima se spominju pronalasci velikih kostiju i kostura ljudi koji su bili visoki između 215 i 365 centimetara . 

Istraživači spominju lobanje koje su na glavu prosječne osobe mogle stati poput kacige i čeljusti s po dva reda zubi .

Također, indijanske legende spominju divovski klasu aristokrata, ali i sukobe s 'divovskim kanibalima.' Pitanje je, naravno, ako su divovi postojali i ako su pronađene njihove kosti, gdje su fizički dokazi?

Braća Vieira tvrde da su oni bili smješteni u nekoliko američkih muzeja, o čemu je postojala i evidencija . Ko stoji iza sakrivanja eventualnih dokaza i zbog čega, samo je jedno od pitanja na koje je pokušao da odgovori serijal "History Channela".

Pogledajte video:
 

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije