Nauka

Kod Dubrovnika pronađeni ostaci ilirskog svetilišta

Kod Dubrovnika pronađeni ostaci ilirskog svetilišta
Kod Dubrovnika pronađeni ostaci ilirskog svetilišta

DUBROVNIK - U Vilinoj špilji iznad izvora rijeke Omble pored Dubrovnika pronađeni su brojni ostaci keramičkih posuda iz 3. i 4. vijeka prije nove ere, a prva istraživanja ukazuju da je riječ o ilirskom svetilištu.

"Pronašli smo ostatke iz neolita, iz bronzanog i gvozdenog doba sa naglaskom na helenistički kulturni sloj. To je vrijeme kada je bila pojačana grčka kolonizacija i njihova prisutnost u ovim krajevima. S obzirom na to da je riječ o najfinijim primercima posuđa, pretpostavljamo da postoji mogućnost da je riječ o određenom obliku svetilišta", rekao je arheolog Domagoj Perkić, a prenosi Hina.

On ističe da je još uvijek riječ o pretpostavkama i da će se više znati nakon dodatnih faza istraživanja.

"Ne možemo još utvrditi jesu li oni do tog posuđa došli trgovinom, plijenom ili na neki treći način. U to su vrijeme Iliri bili jaki na moru i bile su poznate pljačke grčkih i kasnije rimskih brodova", kaže Perkić.

Istraživanja u Vilinoj špilji iznad izvora rijeke Omble pored Dubrovnika

je tokom oktobra sproveo Arheološki muzej u Dubrovniku.

Taj lokalitet je poznat kao arheološko nalazište još od 20-ih godina prošlog vijeka, kada su prilikom rada na dubrovačkom vodovodu francuski inženjeri pronašli praistorijske nalaze, a nakon gotovo cijelog vijeka prvi put se pristupilo detaljnom istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije