Nauka

Kolica koja će promijeniti život osobama sa invaliditetom

Kolica koja će promijeniti život osobama sa invaliditetom
Kolica koja će promijeniti život osobama sa invaliditetom

Područja s ograničenim pristupom za invalide i arhitektonske barijere oduvijek su vrlo aktuelna tema i velika problematika o kojoj se često puno govori, a malo toga čini.

Jedan od većih problema s kojima se susreću osobe u invalidskim kolicima su stepenice. Grupa mladih inženjera odlučila je riješiti ovaj problem i napraviti revolucionarna invalidska kolica s kojima će se osobe u kolicima napokon moći kretati i po stepenicama.

Invalidska kolica Scewo posebna su po tome što se, zahvaljujući hidrauličnom mehanizmu, sama mogu penjati uz stepenice.

Scewo kolica imaju tri komponente koje omogućuju penjanje – gusjenice koje stvaraju rampu za pomicanje, dva velika točka koja sve to kontrolišu, kao i dva mala točka na pozadini koja omogućavaju poravananje kada kolica stignu do vrha. Proces je u potpunosti automatski i odvija se pritiskom na samo jedno dugme, a kolica se mogu kretati čak i po snijegu.

Ova fenomenalna kolica napravila je grupa švajcarskih studenata sa Elekrotehničkog fakulteta u Cirihu i odjela fakulteta za umjetnost i dizajn, koji su prvi prototip kolica pod nazivom Scalevo osmislili 2014. godine.

Nakon završenog studija, inženjeri su odlučili otići korak dalje i svoje slobodno vrijeme posvetiti radu na demonstrativnoj verziji koja bi se na tržištu mogla naći krajem 2018. godine.

(dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije