Nauka

Komić: Ulaganje u nauku, ulaganje u budućnost

Komić: Ulaganje u nauku, ulaganje u budućnost
Komić: Ulaganje u nauku, ulaganje u budućnost

BANJALUKA - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić izjavio je da je ulaganje u naučno-istraživački rad, posebno u mlade, ulaganje u budućnost.

Komić je rekao da su pred mladim ljudima veliki izazovi u čijim rješavanjima nauka ima posebnu ulogu.

"Pitanja u svakom pogledu - demografskom, socijalnom, ekonomskom, ekološkom - rješavaće se naučnim metodama. Znanje predstavlja jedan od strateških resursa, to je naš intelektualni kapital kojim evidentno raspolažemo i koji treba da stavimo u funkciju partnerstva sa onima koji imaju kapital i poziciju na tržištu", istakao je Komić pred početak 7. naučno stručnog skupa pod nazivom "Studenti u susret nauci" u Banjaluci.

On je dodao da Republika Srpska nema velike kompanije, velika sredstva i mogućnosti, ali da ulaže u nauku koliko može, te podsjetio da Ministarstvo traži načine i mogućnosti da podstiče mlade na naučno-istraživački rad.

Komić je izrazio nadu da će buduće aktivnosti biti usmjerene ka tome da mladi budu kreatori znanja i oni koji će omogućiti transfer znanja od svjetskih naučno-istraživačkih institucija.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić naveo je da su studenti Medicinskog fakulteta godinama najaktivniji u naučno-istraživačkom radu, ali da generalno banjalučki Univerzitet ima podmladak i perspektivu.

"Studenti koji izlažu radove sasvim sigurno su naši budući asistenti, profesori. Skup je dokaz da, kada je riječ o podmlatku, naš univerzitet ima valjanu osnovu i sve izglede da se razvija u respektabilnu naučno-istraživačku i obrazovnu ustanovu", istakao je Stanić.

On je dodao da je cilj skupa da se studenti posredstvom radova uključuju u naučno-istraživački rad, da ponude rješenja problema kojima se bave.

Student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Bojan Kresojević predstaviće rad koji se odnosi na pitanje kako pokrenuti privredu u BiH i Srpskoj, prije svega, stimulisanjem domaće potrošnje.

Član Organizacionog odbora skupa Marinela Todorović navela je da će tokom trodnevnog skupa biti predstavljeno više od 80 radova, ali da će biti organizovane i radionice.

"Na Pravnom fakultetu biće organizovana simulacija suđenja, na Visokoj školi unutrašnjih poslova studenti će moći da obiđu njihovu laboratoriju za forenziku", rekla je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije