Nauka

Komić: Znanje strateški resurs

Komić: Znanje strateški resurs
Komić: Znanje strateški resurs

BANJALUKA - Znanje je jedan od strateških resursa, koji se za razliku od materijalnih, ne troši, već vremenom uvećava, predstavljajući trajni izvor rješenja za različite izazove u društvu, poručio je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, na otvaranju Festivala nauke u Banjaluci.

On je naglasio da je je cilj skupa da se javnosti pokaže sve novo u nauci i da se građani, posebno mladi, zainteresuju za bavljenje naukom, ali i da se da doprinost naučnom razvoju.

"Uvjeren sam da je razvoj nauke jedini uslov našeg opstanka", rekao je Komić i pozvao građane, posebno studente i učenike da dođu na ovogodišnji Festival nauke.

Posjetioci dvodnevnog festivala, koji se održava u Domu omladine u Banjaluci od 10 do 18 časova, moći će da vide demonstracije naučnih ekperimenata, prezentacije dostignuća iz naučnih oblasti, zanimljivosti iz svijeta nauke i inovacija, kao i niz drugih interesantnih sadržaja koje će predstaviti 15 izlagača sa 50 eksponata.

Tokom Festivala nauke za učenike osnovnih škola, kao i mališane iz predškolskih ustanova, biće organizovane i dvije radionice, te posjete planetarijumu.

Predstavnik Centra za promociju nauke iz Beograda Ana Brajović rekla je da će u planetarijumu tokom dva dana festivala biti organizovano 10 projekcija na kojima će 500 učenika banjalučkih osnovnih škola moću da vide trenutni izgled neba i skoro sva tijela u svemiru.

Ona je naglasila da među učenicima vlada veliko interesovanje za ove projekcije. Prema njenim riječima, postoji sve veća zainteresovanost za bavljenje naukom i sve ono što radi Centar za promociju nauke u Srbiji.

Posjetioci će biti u prilici, između ostalog, da vide i kvadrikopter, instrument za automatsko mjerenje visine drveća, fotorobot, svijet mikroorganizama, vještački snijeg, Teslin transformator, mogućnosti upotrebe pametnih telefona u medicini, izložbu robotike i mnoge druge zanimljivosti.

Predstavnik Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mirela Bera rekla je da je posjetiocima Festivala uvijek interesantno da vide eksperimente, te da se na osnovu te zainteresovanosti, ali i znanja i svakodnevne prakse koju studenti pokazuju na fakultetu može reći da nauka na ovim prostorima ima budućnost.

Osim predstavnika Centra za promociju nauke iz Beograda i Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na Festivalu učestvuju predstavnici Arhitektonsko-građevinskog, Medicinskog fakulteta, kao i Visoke škole unutrašnjih poslova, Tehnološkog, Elektrotehničkog, Šumarskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu na festivalu učestvuju predstavnici Tehnološkog fakulteta iz Zvornika. Na festivalu će biti prisutni učenici i profesori Gimnazije Banjaluka, te predstavnici "Dunav neta" iz Novog Sada.

Nakon dva sajamska dana, u petak, 14. novembra, biće održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade za najbolji naučni časopis i knjigu, najbolju naučnoistraživačku instituciju i najbolje mlade istraživače.

Ulaz na sajam je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije