Nauka

Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru sa infekcijama

Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru sa infekcijama
Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru sa infekcijama

ESEKS - Grupa učenika Akademije "Isak Njutn" u Eseksu izumila je kondome koji mijenjanju boju kada dođu u dodir sa polno prenosivim infekcijama.

Ovi kondomi imaju ugrađen indikator za otkrivanje infekcija kao što su hlamidija i sifilis, a boje koje će se mijenjati zavise od vrste prisutnih bakterija.

Tvorci ovog nevjerovatnog otkrića su četrnaestogodišnja Danial Ali, trinaestogodišjni Muaz Navaz i četrnaestogodišnji Čirag Šak.

Genijalnost ove grupe učenika nagrađena je Tinejdž nagradom za najbolju zdravstvenu inovaciju.

"Kreirali smo takozvano oko koje će predstavljati nov način otkrivanja polno prenosivih bolesti i koje će pomoći budućim generacijama", rekla je Danial i dodala da su željeli da naprave nešto što će olakšati detektovanje polno prenosivih infekcija u privatnosti sopstvenog doma bez invazivnih procedura kod doktora, piše "Independent", prenosi B92.

Ovaj trio je dobio nagradu od hiljadu dolara i put u Bakingemsku palatu.

Megi Filbin, osnivač i izvršna direktorka Tinejdž nagrada iz oblasti nauke, je izjavila da oni podstiču učenike da svoje ideje plasiraju i izvan učionice i da su pored ovog izuma nagrađeni i izumi učenika koji su osmislili cipele koje omoćugavaju napajanje električnom energijom tokom hoda kao i električna slavina koja može da pomogne u snabdijevanju vodom u zemaljama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije