Nauka

Kovanice sa likom Aleksandra Velikog pronađene u Amfipolisu

Kovanice sa likom Aleksandra Velikog pronađene u Amfipolisu
Kovanice sa likom Aleksandra Velikog pronađene u Amfipolisu

ATINA - Kovanice sa likom Aleksandra Velikog pronađene su u najvećoj grobnici ikada otkrivenoj u Grčkoj dok arheolozi i dalje pokušavaju da riješe misteriju ko je tamo sahranjen, piše AFP.

Ogromna grobnica u Amfipolisu u sjevernoj Grčkoj datira iz 4. vijeka prije nove ere i sadrži gotovo netaknute skulpture i mozaike.

Na tom mjestu je ranije ovog mjeseca otkriven kostur koji je izazvao veliku pažnju grčke javnosti, a arheolog zadužen na iskopinama Katerina Peristeri rekla je da još nije poznat identitet skeleta, ali da je to vjerovatno grob izgrađen za nekoga na visokom položaju.

Grobnica je više puta bila opljačkana prije nego što je obezbijeđena, ali Peristeri kaže da njen tim i dalje nalazi novčiće oko grobnice, uključujući i one sa likom Aleksandra Velikog, ali i drugih koji datiraju iz 3. i 2. veka pre nove ere.

Smatra se da je Amfipolis kripta od ogromnog istorijskog značaja, a Peristeri je samo prošlog mjeseca dobila tri grčke nagrade za otkriće te mermerne grobnice iz vremena Aleksandra Velikog.

Spekulacije su i dalje oko toga ko je tamo sahranjen. Grobnica je možda počivalište Aleksandrove žene Roksane, njegove majke Olimpije ili jednog od njegovih generala, dok istoričari kažu da je malo vjerovatno da je tamo sahranjen Aleksandar Veliki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije