Nauka

Lampa koja radi na so i čašu vode (VIDEO)

 Lampa koja radi na so i čašu vode (VIDEO)
Lampa koja radi na so i čašu vode (VIDEO)

Lampa koja radi na čašu vode i dve kašičice soli se proizvodi samo za humanitarne organizacije i izbjeglice, ali će uskoro će postati dostupna na tržištu

Lampa SALt, kako je zaštićeno ime projekta, mjenja život Filipinaca, a uskoro će i ostatka svjeta. Revolucionarnu tehnologiju razvila je Aisa Mijena za domaćinstva koja ne mogu da priušte ili nemaju pristup električnoj energiji.

Umesto da se stanari oslanjaju na petrolejke (i rizikuju požare) ili koriste skupe lampe na baterije, njena naprava rasvetljava jeftino i sigurno.

Sve što je potrebno je čaša vode i dve kašičice soli. Ili čaša morske vode, što je posebno važno za Filipine zbog potresa, cunamija, tajfuna i ostalih katastrofa koja često ostavljaju stanovništvo bez krova nad glavom. Čak su i elektrode posebne – rade čitavu godinu, a da ih nije potrebno zameniti.

Za sada, lampa se proizvodi samo za humanitarne organizacije i izbjeglice, ali će uskoro će postati dostupna na tržištu. Osim lampi, članovi projekta nastoje da stvore i verziju koja će puniti mobilne i ostale mobilne električne uređaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije