Nauka

Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti

Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti
Foto: N.N. | Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti

U električni leteći taksi uložili su čak i Toyota i Intel.

Brojne tehnološke firme već ozbiljno rade na razvoju letećih taksija, vozila koje bi s ili bez vozača riješile problem gradskih gužvi i omogućile ljudima da brzo i jednostavno dođu na svoje destinacije.

Međutim, posebnu je pozornost probudila tajanstvena kompanija koja je prikuplila 100 miliona dolara kako bi dovršila svoj električni leteći taksi. U gotovo nepoznatu kalifornijsku firmu Joby Aviation, vjeru i novac su uložili veliki investitori, među kojima su poznati proizvođač automobila Toyota i proizvođač čipova Intel.

Financijska sredstva biti će namijenjena razvoju S2 letjelic koja bi mogla dosegnuti brzinu od 321 kilometara na sat, a snagu bi crpila iz nikal kobalt manganskih baterija. Pogonjena sa 16 električnih propelera, ova letjelica ne bi trebala pistu za uzlijetanje i slijetanje, već bi joj dovoljan bio i ravan krov neke zgrade.

Posljednji prototip navodno može postići dvostruko veću brzinu od helikoptera i to zahvaljujući propelerima koji se sklapaju nakon uzlijetanja.

Kontroliše ga sofisticirani softver koji ga ujedno čini križancem između drona i malog aviona, a zahvaljujući električnim motorima ne proizvodi mnogo buke.

U Joby Aviationu ovu letjelicu vide kao lično prijevozno sredstvo budućnosti koje će ljude prevoziti na odmor, posao ili tiokom dana na različite destinacije unutar grada. Uvjereni su da će u budućnosti hiljade ovakvih malih električnih letjelica letjeti nebom, a ljudi će ih naručivati putem aplikacije za pametni telefon, kao što danas naručuju taksi ili Uber.

Iako nije poznato kad će krenuti proizvodnja ovakvih letjelica, u Joby Aviationu procjenjuju da će svaka koštati oko 200 hiljada dolara, dok će troškovi letenja biti samo djelić onih koje imaju helikopteri ili mali avioni.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije