Nauka

Lov na antičko blago se širi Egiptom

 Lov na antičko blago se širi Egiptom
Lov na antičko blago se širi Egiptom

Političke promjene i nestabilnost u Egiptu stvorili su uslove za sve češće krađe antičkog blaga, a na meti lopova našli su se najznačajnija arheološka nalazišta, čak i čuveni Egipatski muzej u Kairu.

Nezakonita iskopavanja blizu antičkih hramova i na izolovanim nalazištima u pustinjama povećala su se 100 puta za 16 mjeseci, od početka protesta kojima je zbačen Hosni Mubarak. U mnogim dijelovima zemlje ne funkcionišu bezbjednosne službe, a policija je jednostavno prestala da radi svoj posao.

Prošle godine nekoliko puta je provaljeno u arheološke muzeje, čak i Egipatski muzej, gdje se čuva najviše antikviteta iz doba faraona. Vlasti za arheologiju i antikvitete se bore protiv pljačkanja i krijumčarenja, a prate i evropske i američke aukcijske kuće u slučaju da se pojavi neki od ukradenih antikviteta.

Komandant policijskog odjeljenja za turizam i antikvitete Abdel-Rahim Hasan izjavio je da su se kriminalci toliko osmjelili da su počeli da kopaju na znamenitim mjestima, blizu piramida u Gizi i velikih hramova u južnom gradu Luksor.

"To više nije zločin motivisan nemaštinom, to je gola pohlepa u kojoj učestvuju obrazovani ljudi", rekao je Hasan.

Od početka 2011. godine bilo je 5.697 slučajeva nelegalnog iskopavanja, što je 100 puta više u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zabilježen je porast trgovine antikvitetima - 1.467 slučajeva, a bilo je 130 pokušaja krijumčarenja tih predmeta u inostranstvo.

U incidentima povezanim sa nelegalnim iskopavanjima poginulo je 35 ljudi, uključujući 10 osoba koje su u martu žive zakopane u gradu Naga Hamadi kada se urušila rupa koju su iskopali. Drugi su ubijeni kada su među lopovima izbili sporovi oko podjele plijena.

Neki su se odlučili da kopaju blizu arheoloških nalazišta, drugi na mjestima gdje se planiraju iskopavanja, dok su mnogi uhapšeni jer su kopali ispod svojih kuća.

Porast krađe, prema riječima neimenovanih zvaničnika iz Ministarstva unutrašnjih poslova, djelom je posljedica neuspjeha vojske da potpuno preuzme bezbjednost u svoje ruke poslije sukoba sa demonstrantima 28. januara prošle godine.

Te noći lopovi su upali u Egipatski muzej, na Trgu Tahrir, koji je bio epicentar antivladinih protesta i poprište nekih od najkrvavijih sukoba između policije i demonstranata. Iz muzeja je ukraden 51 predmet, od kojih je 29 kasnije nađeno.

Mjesecima poslije zbacivanja Mubaraka s vlasti, 11. februara, širom zemlje su pljačkani muzeji.

Jedna od najvećih krađi desila se prije godinu dana u gradu Kantara, gdje je iz skladišta gdje su čuvani antikviteti ukradeno ili uništeno oko 800 predmeta, od čega je oko 300 vraćeno.

Pošto je u muzejima pojačano obezbjeđenje, lopovi su počeli da kopaju u potrazi za vrijednim predmetima.

Glavni arheolog u oblasti Luksora kaže da je mala šansa da će lovci na blago naići na zlato ili dragulje, kako se nadaju, jer se to može naći samo u kraljevskim i aristokratskim grobnicama. Arheolog u oblasti Gize Galal Muavad, međutim, kaže da mogućnost za takva nalazišta postoji skoro u cijeloj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije