Nauka

Mask previše žuri?

Mask previše žuri?
Foto: Ilustracija | Mask previše žuri?

Inovator i preduzetnik Ilon Mask najavljuje početak gradnje podzemnih tunela za superbrzi voz "Hiperlup", ali nije izvjesno da će uspjeti da uskoro obezbijedi sve potrebne saglasnosti, prvenstveno u SAD.

Mask je dokazao da su njegovi kritičari griješili kada su tvrdili da njegove kompanije "Spjes iks" i "Tesla" neće biti uspješne, navodi BBC.

Ali, najnovije tvrdnje o izgradnji "Hiperlupa" izgledaju "strahovito preuranjene".

Mask je nedavno na Twitteru najavio gradnju podzemne "Hiperlup" željeznice koja bi povezivala Njujork sa Vašingtonom, preko Baltimora i Filadelfije, i to za 29 minuta.

Nijedna od njegovih korporacija nije htjela da otkrije detalje projekta.

Mask je rekao da je dobio "usmeno odobrenje od Vlade SAD", ali nema naznaka da su vlasti u Vašingtonu ušle u taj projekat.

Neki izvori napominju da je ta potvrda mogla doći iz Kancelarije za američke inovacije - novog odjeljenja Bijele kuće koje vodi Džared Kušner, zet američkog predsjednika Donalda Trampa, ali niko iz te kancelarije nije ništa potvrdio u vezi sa tim.

Portparol Kancelarije napominje da su sa Maskom vodili "obećavajuće razgovore u vezi sa infrastrukturom i privatnim sektorom".

Ništa ne zna ni guverner Pensilvanije Tom Volf, dok su iz njujorškog državnog odjeljenja za prevoz izjavili da nisu odobrili izgradnju "Hiperlupa".

Upućeni napominju da je u SAD za pomjeranje jedne svjetiljke potreban cijeli odbor, a kamoli za izgradnju prevoznog sistema sa više tunela, što bi trebalo da bude najambiciozniji infrastrukturni projekat u SAD od izgradnje auto-puteva tridesetih godina prošlog vijeka.

"Hiperlup" bi, prema planu, trebao da prevozi teret i putnike brzinom od 1.200 kilometra na čas, čime bi se putovanje od 640 kilometara između Los Anđelesa i San Franciska skratilo na manje od jedan čas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije