Nauka

Mokrenje u službi nauke

Mokrenje u službi nauke
Mokrenje u službi nauke

ATLANTA - Postoji Zakon o uriniranju. Saznanja koja su naučnici prikupljali u zološkom vrtu u Atlanti kroz posmatranje životinja. Pri tome se ne radi o šali nego o ozbiljnoj studiji s ozbiljnom primjenom.

Bilo da se radi o mravima ili komarcima, David Hu je sudjelovao u mnogim zanimljivim istraživanjima. I ovog puta se opet radi o životinjama. Tačnije rečeno, o rutini mokrenja, piše Deustche Welle.

Zajedno s kolegama Hu je uzeo puno vremena kako bi promatrao životinje kako mokre u zološkom vrtu u Atlanti, u SAD. Da, upravo tako: ispuštanje vode, uriniranje, olakšavanje, kako god se zvalo, ali nije to učinio indiskretno, kako ne bi povrijedio intimnu sferu životinja. Rezultat istraživanja bio je iznenađujući: svejedno radi li se o slonu, kravi ili mački, svi oni mokre u okviru 21 sekunde. I to šest puta dnevno. I to vrijedi za sve životinje koje su teže od tri kilograma.

Zakon uriniranja

Ova saznanja su naučnici učinili dostupnim i za javnost a "Zakon o uriniranju" uvrstili su među postupke Nacionalne akademije nauka SAD-a.

Ono što najviše iznenađuje je činjenica da veličina životinja i njihovog mokraćnog trakta ne igra ulogu. Mjehur jednog slona ima kapacitet 18 litara, 3.600 puta više nego jedne mačke, koja ima zapreminu mjehura od 5 mililitara.

Naučnici smatraju da bi objašnjenje za to, između ostalog, mogla biti dužina mokraćne cijevi i sila teže, koja djeluje prilikom pražnjenja mjehura životinja. Jer manje životinje kao što su glodavci ili šišmiši ne raspolažu tako jakim mlazom urina. Kod njih je dovoljno i kapanje.

Ovo posmatranje nije neozbiljno traćenje vremena. Studija bi mogla pomoći kod dijagnostikovanja problema s mjehurom kod životinja, ili pri razvoju bioničkih vodovodnih sistema, naprimjer u industriji, koja se bazira na primjerima životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije