Nauka

NASA otkrila "ekstremne" škampe

NASA otkrila "ekstremne" škampe
NASA otkrila "ekstremne" škampe

Odgovor na to kako bi mogli da izgledaju vanzemaljci mogao bi da bude sakriven na samoj Zemlji.

Duboko ispod površine okeana, na "dimnjacima" koji izbacuju tople gasove iz utrobe Zemlje živi jedna posebna vrsta škampa za koje naučnici kažu da su nešto najbliže vanzemaljcu do sada zabilježeno, piše "Dejli mejl", a prenosi Blic.

Istraživački tim koji je pronašao ove škampe vjeruje da bi ovo otkriće moglo da dokaže da život u obliku mikroba postoji na ledenom Jupiterovom mjesecu, Evropi, koji ispod sloja leda na svojoj površini ima okean.

Otkriće života u obliku mikroba u svemiru bi bio veoma značajan pošto naučnici ističu da je tokom dvije trećine Zemljine istorije jedini oblik života bio upravo taj, mikrobi.

Ovi "ekstremni" škampi, kako ih naučnici zovu zbog uslova u kojima su se razvili, hrane se organskom materijom koju proizvode bakterije iz njihovih usta.

Smatra se da ove bakterije opstaju u ovako ekstremnim uslovima zbog procesa hemosinteze, procesa koji nastaje u uslovima bez Sunčeve svjetlosti, a koji podrazumjeva uzimanje energije iz hemijskih reakcija.

U ovom konkretnom slučaju, bakterije koriste vodonik sulfid iz "dimnjaka" i od njega stvaraju organsku materiju.

Temperatura na ovim otvorima ide i do nevjerovatnih 400 stepeni Celzijusa, ali je voda na samo desetak centimetara od otvora dovoljno hladna da bi škampi mogli da prežive.

Vodonik sulfid je u velikim količinama otrovan za ove škampe, ali je bakterijama kojima se hrane škampi ovo jedinjenje neophodno da prežive, tako da je ovo fenomenalan primjer kako sama priroda može savršeno da uredi odnose među organizmima.

Naučnici pretpostavljaju da bi slična stvar mogla da se događa na Evropi, jednom od Jupiterovih mjeseca, naravno, ako bi količina energije koja se propušta kroz hidrotermalne otvore dovoljno velika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije