Nauka

NASA razvija fleksibilna krila za helikoptere?

NASA razvija fleksibilna krila za helikoptere?
Foto: N.N. | NASA razvija fleksibilna krila za helikoptere?

Testovi su pokazali kako helikopter opremljen ovim materijalom može pomicati krila gore-dolje pod uglom od čak 70 stepeni.

Ideja o helikopterima koji bi imali fleksibilna ili čak sklopiva krila postoji već godinama. Međutim, glavna je prepreka za realizaciju bila čvrstoća i fleksibilnost materijala od kojeg bi bila napravljena.

Čini se kako je NASA otkrila pravo rješenje. Razvili su revolucionarni materijal koji je kompaktan, a istovremeno dovoljno fleksibilan kako bi se mogao savijati.

Materijal koji su nazvali "shape memory alloy" (slitina koja pamti oblik), mogao bi se ugrađivati u krila helikoptera i tako ih učiniti dovoljno čvrstima da izdrže let, ali i dovoljno savitljivima da se mogu savinuti tokom samog ljeta, a možda čak i sklopiti.

Željeli smo vidjeti možemo li pomicati krila tokom leta, možemo li ih kontrolisati u bilo kojem položaj kako bismo postigli najveću aerodinamičnost i možemo li to sve ostvariti s ovom novom tehnologijom, izjavio je jedan od sudionika SAW projekta, Othmane Benafan.

Testovi su pokazali kako zrakoplov opremljen ovim materijalom može pomicati krila gore-dolje pod kutom od čak 70 stepeni.

Za razliku od prethodnih materijala i tehnologija, koje su zahtijevale konvencionalne motore i hidraulične sisteme za pomicanje krila, ovaj je materijal 80 posto lakši i kompaktniji što utiče i na sigurnost samog helikoptera.

U NASA-i planiraju koristiti ovaj materijal, ukoliko prođe sve testove, za helikoptere, ali i supersonične mlažnjake u budućnosti.

Međutim, prije no što ovaj materijal krene u upotrebu, proći će i testiranje na novim F-18 helikopterima i to već ove godine.

Kako izgleda testiranje i sama sklopiva krila, pogledajte sami.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije