Nauka

NASA startupima besplatno daje 1.200 patenata

NASA startupima besplatno daje 1.200 patenata
NASA startupima besplatno daje 1.200 patenata

NASA je na vlastitim stranicama objavila da će svoju tehnologiju "vratiti na Zemlju". Drugim riječima, oko 1.200 patenata nastalih u višegodišnjem radu i istraživanju ove svemirske agencije sada je dostupno komercijalnom sektoru u okviru projekta Startup NASA.

Prednosti tih patenata mogu iskoristiti američke startup kompanije, a krajnji cilj je pozitivan uticaj na ekonomiju, otvaranje radnih mjesta, te poboljšanje kvaliteta života.

Patente je moguće pregledati online, a podjeljeni su u petnaest grupa: aeronautika, komunikacije, elektronika, okolina, medicina, IKT, instrumenti, proizvodnja, materijali, mehanika i fluidi, optika, energetika, pogon, robotika i senzori.

Kompanije koje ih žele koristiti moraju se prijaviti NASA-i. Licenciranje patenata u pravilu neće biti ekskluzivno, a odobravaće se samo onim startupima koji žele te tehnologije komercijaliziovati.

Za početak patenti su besplatni, no ako kompanije nakon najmanje 3 godine uspiju prodavati proizvode koji uključuju te patente, NASA će očekivati plaćanje uobičajenih naknada za njihovo korištenje.

(NN, bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije