Nauka

Na švedskom ostrvu nađeni ostaci masakra iz 5. vijeka

Na švedskom ostrvu nađeni ostaci masakra iz 5. vijeka
Foto: Ilustracija | Na švedskom ostrvu nađeni ostaci masakra iz 5. vijeka

Arheolozi su na švedskom ostrvu Oland u mjestu Sandbi pronašli ostatke masakra nad lokalnim stanovništvom koji se dogodio prije oko 1.500 godina.

Među žrtvama su muškarci, žene i djeca, a mnogima je odsječena glava.

Tijela mještana ovog bogatog sela ostavljena sa da trunu na mjestu gdje su pala i na njima je pronađena luksuzna odjeća, kao što je krzno, ali i rimski nakit i novčići.

Među žrtvama je pronađeno i novorođenče kome je odsječena glava, a većina žrtava je masakrirana.

Nije jasan povod masakra, ali se zna da se dogodio u turbulentno vrijeme pada Zapadnog rimskog carstava i invazije Huna. Vjeruje se, takođe, da je moguće da je došlo do sukoba grupa koje su kontrolisale 15 utvrđenja na ostrvu, piše Daily Mail.

Vjeruje se da su svi ubijeni bili pripadnici elite na ovom ostrvu, što se vidi po nakitu koji su nosili i vjerovatno su trgovali sa Rimom. Sami mještani nisu bili Rimljani i ostrvo nikada je došlo pod kontrolu Rima.

Tijela su pronađena u istom položaju u kome su i pala prije 1.500 godina. Za jednog tinejdžera vjeruje se da je u trenutku smrti jeo sa porodicom.

Niko od mještana nije bio naoružan

Jedan stariji muškarac udaren je prvo u glavu, a zatim bačen na ognjište, gdje je izgorio do kostiju.

Arheolozi, takođe, ne znaju ništa o identitetu žrtava, odnosno grupe, ali se nadaju da će analiza DNK i stabilnih izotopa pomoći da se rasvijetli genetsko porijeklo mještana ovog sela.

"Čini se da žrtve nisu pružile ni najmanji otpor, što ukazuje na izdaju. Neko je vjerovatno noću pustio napadače da uđu u ograđeno selo", rekla je Helena Viktor iz muzeja "Kalmar Lans".

Arheolozi su iskopali samo tri od 53 kuće i vjeruje da će biti pronađeno još ljudskih ostataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije